Actueel

Dit is een overzicht van de actuele nieuwsberichten van CNB.

Pennisetum weer toegestaan voor teelt en handel!

20 november 2017

Door verkeerde naamgeving dreigde de Pennisetum setaceum ‘Rubrum’, Pennisetum setaceum ‘FireWorks’, ‘Summer Samba’, ‘Sky Rocket’ en ‘Cherry Sparkler’ verboden te worden vanwege de regelgeving over Invasieve exoten. Goed nieuws! Hiervoor heeft de coördinatie van de Cultuurgroep Vaste Planten van LTO in nauwe samenwerking met onze vertegenwoordiger Henk de Jong, Vitroflora, Pierre den Ouden Plants en Naktuinbouw actie ondernomen. In overleg met het Ministerie van Economische Zaken en de NVWA is het DNA in de Chloroplasten onderzocht. Hieruit is gebleken dat bovengenoemde soorten geen verwantschap hebben met Pennisetum setaceum. En dat is natuurlijk goed nieuws! Pennisetum setaceum blijft verboden, maar de soorten Pennisetum ‘Rubrum’, Pennisetum FireWorks, ‘Summer Samba’, ‘Sky Rocket’ en ‘Cherry Sparkler’ heten voortaan Pennisetum advena ‘Rubrum’, Pennisetum advena ‘FireWorks’ etc. en vallen niet onder het teelt en handelsverbod. In de komende Greenity staat een uitgebreid artikel, maar voor meer informatie kunt u ook terecht bij onze vertegenwoordigers Henk de Jong en René Schrama.  

Iris voor het eerst op de Trade Fair!

15 november 2017

Van woensdag 8 t/m vrijdag 10 november was de Trade Fair in Aalsmeer.Voor CNB vertegenwoordiger Hans Pater waren dit interessante dagen, hij stond namelijk voor het eerst op de beurs met zijn product Iris. Iris onder de aandacht brengenOm de iris onder de aandacht te brengen stond Hans samen met 13 Nederlandse Iris telers op de beurs. En dat is een goede stap geweest volgens Hans: ''Er waren handelaren van over de hele wereld en daarom is het goed dat we ons hebben laten zien op de Trade Fair''. Het zou dus zomaar kunnen dat ze er volgend jaar weer staan...

Een imposante Lelieshow!

13 november 2017

Dankzij de 10 inzenders stond vorige week het handelscentrum van CNB vol lelies. Met meer dan 170 vazen was het een imposante show.Doordat de CNB Leliedagen tegelijk vielen met de IFTF in Vijfhuizen en de FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer hebben onze relaties met hun (buitenlandse)klanten de show bezocht.Op de eerste dag was de KAVB leliekeuring waarbij vooral veel kleur in de smaak viel. Wilt u meer lezen over de keuring? Dat kan hier.Nieuwe inzendersDit  jaar waren er ook twee nieuwe inzenders: Groothandel Hoven & de Mooij b.v. en Vendel & Van Haaster. Wij willen alle inzenders bedanken voor de prachtige potten en vazen en hopen u volgend jaar weer te zien tijdens de CNB Leliedagen 2018!Heeft u de CNB Leliedagen 2017 gemist en ben u toch benieuwd hoe de show eruit zag? Hieronder is de show in een vogelvlucht te zien. 

Prijswinnaars Leliekeuring KAVB

08 november 2017

De CNB Leliedagen werden vandaag afgetrapt met een KAVB Leliekeuring.De keuring, ter gelegenheid van de CNB Leliedagen, wordt georganiseerd door CNB in samenwerking met de KAVB. De inzendingen zijn van goede kwaliteit, iets wat in deze tijd van het jaar niet eenvoudig is. Al met al zijn er ongeveer zo’n 170 vazen ingezonden. Mooie compacte PotlelieBij de potlelies kreeg ‘Star Express’ van Van Schie Potlelies uit Honselersdijk de eerste prijs in deze categorie. De KAVB spreekt van 'een mooie compacte plant met grote opstaande knoppen en bloemen'. Een echte uniforme vaasLilium ‘Pomonte’, van inzender World Breeding, kreeg de eerste prijs in de categorie Az/LA. Deze vaas is niet te missen. Het is een echte uniforme vaas in precies het goede stadium.Lelie met een lief kleurtjeDe lichtroze ‘Monsano’ van Vletter en Den Haan met mooie grote roze bloemen, volgens kenners een lief kleurtje, kreeg de eerste prijs. Naast een prima kleur heeft deze cultivar ook een mooie opbouw.RoselilyDe eerste prijs ging naar Roselily Dalinda ‘DL111726’ van Kw. Ver. Roselily uit Lisse. Een compacte lelie met een compacte bloeiwijze met opstaande knoppen en bloemen. De dubbele bloemen zijn zeer regelmatig, iets wat zeker een toegevoegde waarde heeft.VuvuzelaDe groep overig omvat de types en kruisingen die niet in de andere klassen vallen. De witte ‘Vuvuzela’ van De Jong Lelies is een fraaie longiflorum met min of meer opstaande bloemen. Deze lelie kreeg de eerste prijs.Veel belovend voor de toekomst De inzending van Double Check Lily uit Moerkapelle kwam uit de reguliere productie en niet uit de aparte showkasjes van de veredeling. De jury was zeer positief over de ingezonden kwaliteit en honoreerde dat met een Gouden medaille. 'Als elke consument zulke bloemen krijgt, dan is de toekomst veel belovend'.De prijswinnaars en alle andere vazen zijn nog tot en met vrijdag 10 november te bewonderen bij CNB. Kijk hier voor meer informatie over de CNB Leliedagen. 

Eerste Holland Dahlia Event een groot succes!

30 oktober 2017

Met het eerste Holland Dahlia Event wilden de initiatiefnemers de dahlia extra promoten. En volgens CNB vertegenwoordiger en bestuurslid van het Holland Dahlia Event Richard Walkier was het een groot succes! Tijdens het event is er een perstrip georganiseerd. Pers uit binnen-en buitenland werd langs de bezoekadressen begeleid. En dat levert onder andere een leuke publicatie op in Trade Magazine Flormarket. Wil u weten waarom het event zo een succes was? Lees dan hier het volledige artikel.

Carex ‘Feather Falls’: een multitalent

23 oktober 2017

Een siergras dat niet alleen heel mooi is, maar ook opvallend sterk. Dat kom je niet zo vaak tegen. Toch bestaat het wel. Carex ‘Feather Falls’ heeft een hoge sierwaarde, kan zeer goed tegen de hitte, en is ook nog eens extreem winterhard. Het zal dan ook niemand verrassen dat de vraag dit siergras enorm groeit.  Carex ‘Feather Falls’ is afkomstig uit Japan. Deze hybride is een kruising tussen verschillende soorten carex, vertelt CNB-vertegenwoordiger Marcel Salman van CNB New Plants. Met zijn weelderige, groen met wit gerande blad, dat qua vorm inderdaad aan een waterval doet denken, valt ‘Feather Falls’ op een plezierige manier op. “Dit siergras is in eerste instantie bestemd voor de tuin, maar gedijt ook binnen goed. Het is een prima product voor de pot. Met zijn lange bladeren is hij bij uitstek geschikt voor hanging baskets. Daarbij laat hij zich goed combineren met vaste planten zoals heuchera.” Visueel sterk Het siergras beschikt over een reeks van positieve eigenschappen. Zo is ‘Feather Falls’ zowel winterhard als hitte tolerant. In een kas in de volle zon, onder zeer droge omstandigheden, bij een hoge luchtvochtigheid… ‘Feather Falls’ doorstaat het allemaal prima. De plant groeit bijzonder krachtig en is in het voorjaar goed te snoeien. Zijn sierlijke, gekrulde bladeren geven hem zijn hoge sierwaarde en maken hem goed verkoopbaar, met name in tuincentra. “Hij is dus visueel heel sterk.” Een echt multitalent dus. Serie uitbouwen Feather Falls is vanaf 2016 op de markt en al vanaf het eerste moment een groot succes. “De vraag groeit enorm. De plant is kwekersrechtelijk beschermd, maar wel volop verkrijgbaar”, vertelt Salman. Voortbordurend op dit succes is ook Carex ‘Ribbon Falls’ geïntroduceerd, een variant met een donkergroen blad. “We gaan de serie stap voor stap verder uitbouwen. Andere kleurcombinaties zitten nog in de pijplijn dus er is nog genoeg om naar uit te kijken.” Premium Varieties Op www.premium-varieties.com vertelt Marcel Salman over Carex ‘Feather Falls’. Premium Varieties is het online platform waar broeiers alle informatie kunnen vinden over de onderscheidende rassen die bij CNB zijn ondergebracht. De website vormt de basis met actueel nieuws, interessante artikelen, video’s en teelttechnische informatie. Tekst: Monique Ooms Fotografie: René Faas 

Voorbereidingen CNB Leliedagen in volle gang!

09 oktober 2017

De CNB leliedagen staan weer voor de deur en dat betekent dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Van woensdag 8 t/m vrijdag 10 november is het handelscentrum volop gevuld met lelies. Wat kunt u verwachten?De datum is bewust gekozen en valt gelijk met de IFTF in Vijfhuizen en de FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer. Voor de bezoekers van deze Hortiweek ligt CNB mooi op de route. Zeker voor de buitenlandse bezoeker vormen de CNB Leliedagen een mooie aanvulling. Zij kunnen zowel het handelsassortiment als het nieuwere sortiment verwachten bij CNB. Dat maakt de show interessant voor meerdere doelgroepen: vertegenwoordigers, kwekerij, broeierij en export. Meer weten? Kijk dan hier.

Jaarrekening en restitutie goedgekeurd tijdens ALV

04 oktober 2017

Dinsdag 3 oktober heeft de Algemene Ledenvergadering van CNB plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst hebben onze leden de jaarrekening van boekjaar 2016-2017 goedgekeurd en daarmee ook het voorstel tot uitkeren van restitutie. De leden krijgen de restitutie per betaaldatum 1-11 uitgekeerd. Tijdens de Algemene Ledenvergadering hebben de leden Evert van Zanten van P.F. Onings B.V. benoemd tot commissaris van CNB.

Betaaldatum november 2017

29 september 2017

Omdat wij de betaaldatum van november 2017 zo goed en zo snel mogelijk willen afwikkelen, is het prettig dat onze administratie op tijd over de nodige gegevens beschikt. Wij willen u vragen leveringsnota’s van partijen die tot en met zaterdag 30 september 2017 geleverd zijn, uiterlijk 6 oktober 2017 bij ons aan te leveren. Leveringsnota’s die later binnen komen, kunnen wij pas per betaaldatum januari 2018 verwerken. Ook al heeft de leverantie voor of op 30 september 2017 plaatsgevonden. Zowel kopers als verkopers verzoeken wij op de leveringsnota’s en ontvangstbewijzen duidelijk het koopbriefnummer en de leveringsdatum in te vullen. Alvast bedankt.

CNB Siergrassenweek verplaatst

20 september 2017

Op maandag 2 oktober gaat de CNB Siergrassenweek van start. Tot en met vrijdag 6 oktober worden er volop snij-en siergrassen geshowd in de showkas bij CNB. Let op: de show is dus één week verplaatst. Vakmiddag SiergrassenTijdens de siergrassenweek organiseert CNB in samenwerking met LTO op 4 oktober de vakmiddag Siergrassen. Er is een  interessant programma samengesteld met allereerst een bezoek aan vaste plantenkwekerij Ton Meijland, waar een groot assortiment siergrassen op volle grond te zien is.  Daarna vervolgt de middag zich bij CNB waar vertegenwoordiger Marcel Salman zal vertellen over ontwikkelingen in de siergrassenteelt, met name in het assortiment/noviteiten. De middag wordt afgesloten met een bezoek aan de showkas bij CNB en een netwerk borrel. Een leuke combinatie dus van een informatieve middag en de mogelijkheid om te netwerken. Wilt u erbij zijn? Aanmelden kan.

Wapperende vlaggen

14 september 2017

Na de lancering van de website is onze nieuwe huisstijl ook verder doorgevoerd. Wapperende vlaggen en een nieuw bord sieren de tuin in Lisse. Ook bij onze vestiging in Bovenkarspel en op onze showtuin zijn de nieuwe vlaggen in de top gehesen.Een bedankje aan Windkracht-10 voor het ontwerpen van dit logo en onze huisstijl is wel op zijn plaats. Ook Why ICT Group hebben wij hard nodig gehad voor de technische realisatie van onze website. Dat met de lancering van onze huisstijl de herfst is aangebroken, is niet zo gek gezien de naam van ons reclamebureau... 

Nieuwe huisstijl kleurt CNB

11 september 2017

Ondernemend, resultaatgericht, verbindend en actief. Onze kernwaarden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van onze nieuwe huisstijl. Rood, paars en oranje zijn de nieuwe kleuren van ons logo. En daarmee dus ook onze website, het briefpapier, flyers, productgidsen en alle andere uitingen. Het was tijd voor iets nieuws. In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe uitingen bijgekomen. Dat vroeg om eenheid en een stukje professionalisering. VerbindenCNB verbindt de wereld van bloembollen.  Dat is wat we in de kern doen en dus hebben we gezocht naar een huisstijl die hierbij past. Het resultaat is een fris en helder logo, waarbij de kleuren bewust gekozen zijn. Rood en paars zijn veel voorkomende kleuren in de bollenvelden. Oranje staat voor het typisch Hollandse product en de leidende positie die wij in deze sector hebben. De bloembladeren staan voor alle producten waarin wij bemiddelen. Alle diensten die wij verlenen vallen onder deze nieuwe huisstijl.  

CNB Dahliaweek komt eraan

05 september 2017

Maandag 11 september is de start van de CNB Dahliaweek. De gehele week zijn er volop dahlia’s te bewonderen in de showkas van CNB. Naast het bekende handelssortiment worden er ook diverse noviteiten geshowd.Bezoek showtuinEen bezoek aan de binnenshow kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan de showtuin. Op de showtuin zijn maar liefst 640 soorten opgeplant. De locatie van de showtuin is vlakbij CNB, namelijk Heereweg 439 in Lisse.NetwerkenCNB organiseert voor haar dahlia relaties op donderdag 14 september een barbecue op de showtuin. Een goede gelegenheid om vakgenoten op een meer informele manier te spreken. Heeft u de uitnodiging gemist maar wilt u toch graag komen? Aanmelden hiervoor kan bij Maaike Pennings via m.pennings@cnb.nl 

Positief bedrijfsresultaat voor CNB

05 september 2017

Op dinsdag 3 oktober vindt de Algemene Ledenvergadering van CNB plaats. Het afgelopen boekjaar wordt met een positief resultaat van € 1.648.000,- afgesloten. Dit is een stijging van € 570.000 ten opzichte van vorig boekjaar. De handelsomzet bemiddeling bedraagt € 293 mln. Hier is een toename van 3 miljoen euro gerealiseerd. “De behaalde handelsomzet en een goede incasso van debiteuren zorgt er wederom voor dat onze leden kunnen rekenen op een restitutie van 10 procent van de betaalde provisie”, aldus Leo van Leeuwen, directeur CNB. Aan de ledenvergadering wordt dit besluit tot restitutie van betaalde provisie ter goedkeuring voorgelegd. Met een omzet van € 4,8 miljoen is de dienst koelen en prepareren nagenoeg gelijk gebleven aan vorig boekjaar. Met groene veilingen is een omzet van € 2 miljoen gehaald. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig boekjaar. De Algemene Ledenvergadering vindt plaats in het CNB gebouw in Lisse. De aanvang van de vergadering is 19.30 uur en vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. De leden ontvangen hiervoor overigens nog een uitnodiging met aanvullende informatie.

CNB zorgt voor oplossing kwekersverenigingen

27 juli 2017

CNB is al geruime tijd in gesprek met de ACM (Autoriteit Consument en Markt) over de werkwijze van de kwekersverenigingen. Dit naar aanleiding van de mogelijke mededingingsrisico’s die samenhangen met de huidige werkwijze van kwekersverenigingen. “Van CNB mag verwacht worden dat we de risico’s voor onze klanten zover als mogelijk beperken” aldus Leo van Leeuwen, directeur van CNB. Recent heeft de ACM een antwoord geformuleerd op de belangrijkste vraagstukken. Hierbij heeft de ACM geconcludeerd dat de huidige werkwijze met kwekersverenigingen mededingingsrisico’s met zich meebrengt. “Het spreekt voor zich dat het in het belang is van onze klanten om deze risico’s voor hen weg te nemen” aldus Van Leeuwen. “Het eenvoudigweg stopzetten van de huidige werkwijze neemt die risico’s weliswaar weg, maar we voelen ons verplicht om aan onze klanten een passend alternatief voor te kunnen leggen.” Vanuit de behoefte van een relatief groot aantal kwekers om gezamenlijk met andere kwekers te kunnen blijven verkopen en ook omdat CNB gelooft in deze wijze van samenwerking in teelt en afzet, is CNB op zoek gegaan naar een alternatieve werkwijze die wel “mededingingsproof’’ is. “Er zijn allerlei structuren tegen het licht gehouden, ondersteund door gespecialiseerde juristen en we zijn er uiteindelijk in geslaagd een werkwijze te vinden die voor alle partijen werkbaar lijkt en recht doet aan de verschillende belangen” is de stellige overtuiging van Van Leeuwen. De ACM heeft aan CNB bevestigd dat CNB met deze alternatieve werkwijze een belangrijke stap in de goede richting zet en dat deze werkwijze de mededingingsrisico’s kan wegnemen, waarbij de ACM wel benadrukt dat het uiteindelijk gaat om de goede en zorgvuldige uitvoering hiervan in de praktijk. Het traject met de ACM is nu afgerond. Naar aanleiding van dit traject adviseert CNB kwekersverenigingen om de huidige werkwijze te staken en over te stappen naar een nieuwe werkwijze. Voor deze nieuwe werkwijze heeft CNB voor haar klanten een totaaloplossing ontwikkeld in de vorm van een nieuwe afzonderlijke dienst voor kwekers. “Samen met de betrokken kwekers zullen we deze nieuwe activiteit verder ontwikkelen en op maat inkleuren, waarbij CNB haar klanten zal blijven behoeden voor mededingingsrisico’s. We hebben inmiddels veel kennis opgedaan en daar laten we onze klanten graag van profiteren.” De bij kwekersverenigingen betrokken kwekers worden hiervoor binnenkort door CNB benaderd.