‘Altijd vraag naar goede bollengrond’

28-10-2020

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Makelaardij aan de beurt. 

Als kweker heb je altijd belangstelling voor goede, verse grond. Hoe is het gesteld met de vraag en het aanbod van verse tulpengrond? Stefan van der Vlugt van CNB Makelaardij vertelt er graag meer over.

Vooral in de Bollenstreek valt het niet mee om goede, verse tulpengrond te vinden, weet makelaar/taxateur Stefan van der Vlugt van CNB Makelaardij. “Veel kwekers werken in de Bollenstreek met elkaar samen in een roulatiepoule. Daar kom je als nieuwkomer of buitenstaander niet zo makkelijk tussen.” Op de kleigronden is dat een ander verhaal. “Daar wordt op dit moment juist vooral land aangeboden. We zien wel een lichte verschuiving naar meer vraag naar zandgronden.” De markt is niet ‘overspannen’ te noemen, vindt Van der Vlugt. “De verhouding tussen vraag en aanbod is redelijk stabiel.”

Vlot van de hand
Wie op zoek is naar goed, vers land voor de tulpenteelt, moet er wel vlot bij zijn. “Land dat te koop komt, gaat steeds vrij vlot van de hand. Vaak heeft een van de buren wel interesse, en anders iemand op de lijst van geïnteresseerden die wij bijhouden.” De nood is niet zo hoog dat er ‘blind’ wordt gekocht. “De kwaliteit moet goed zijn en de prijs in verhouding. We zien wel dat door alle ontwikkelingen rond corona en de onzekerheden die dat met zich meebrengt, kopers iets voorzichtiger zijn geworden.”

Stille verkoop
CNB Makelaardij adviseert, begeleidt en ondersteunt ondernemers bij het kopen/verkopen , pachten/verpachten van agrarische grond, bij de aan- en verkoop van agrarisch vastgoed en bij taxaties. “Daarbij richten wij ons specifiek op de bollensector. Het komt regelmatig voor dat opdrachtgevers kiezen voor ‘stille verkoop’ om zo te voorkomen dat er verhalen en speculaties rondgaan over de aanleiding van de verkoop. Omdat wij een groot netwerk in het vak hebben, kunnen we ook voor deze opdrachtgevers vraag en aanbod vlot aan elkaar koppelen.” De interesse voor pacht blijft stabiel in het bollenvak. “Op die manier houden grondeigenaren het land in eigen bezit en kunnen zij er toch een constant rendement mee behalen. Voor pachters ontstaat de mogelijkheid om aan vruchtwisseling te doen. Die vorm is voor beide partijen interessant.”

Wie interesse heeft in pacht/verpacht, koop/verkoop en/of taxatie, kan contact opnemen met CNB Makelaardij via 0252-431360. Kijk hier voor het actuele aanbod.

 

Highlighted image: ‘Altijd vraag naar goede bollengrond’

Vergelijkbaar nieuws