Betaaldatum 15 september

22-09-2020

De afgelopen maanden heeft u diverse berichten in de CNB Update kunnen lezen over de spannende tijd waar we in zijn beland als gevolg van Corona.

Vragen
We hebben van u vooral in de eerste vier a vijf weken na de eerste persconferentie van de Nederlandse regering veel vragen ontvangen. Vragen over de waarde van de koopovereenkomst, het ontbinden van koopovereenkomsten, de controle op kredietwaardigheid van kopers en zelfs over het wel of niet omslaan door CNB.

Inzicht verkregen
Vooral eind maart en begin april was het erg onzeker. We hebben u in die periode ook regelmatig geïnformeerd met antwoorden op de vragen die u stelde. Daarnaast is er door CNB heel intensief contact gezocht met kopers. Dit heeft ons veel inzicht gegeven in vooral ook de ondernemersgeest die bij veel ondernemers in het bollenvak leeft. In het bollenvak is door ondernemers gezocht naar kansen en die zijn in veel gevallen ook gevonden. De liefde voor ons prachtige product helpt daar natuurlijk bij. Het is merkbaar dat de consument grote waardering heeft voor onze bloemen, planten en bloembollen.

Onzekerheid
Dit neemt niet weg dat er voor een aantal bedrijven ook nog steeds veel onzekerheid is. Een aantal afzetmarkten kent grote problemen. Denk aan de lelie export maar ook aan de afzet voor hotels en de evenementen zoals trouwerijen.

In het seizoen van de voorjaarsbloeiers is merkbaar dat de afzet op de grootschalige retail, tuincentra en internetverkoop goed verloopt. De markt voor parken en de wat exclusievere handel op evenementen en hotels verloopt zoals gezegd veel moeizamer. De afzet in tulp als voorbeeld is in stuks bij CNB iets minder dan vorig jaar, maar wel met lagere prijzen.

Goed verlopen
De incasso van betaaldatum 15 september is bij CNB goed verlopen. De inzet van kopers om de financiering van hun betalingsverplichtingen na te kunnen komen, de intensieve aandacht van creditmanagement, samen met het aantrekken van de handel in een aantal marktsegmenten, zorgt ervoor dat CNB op schema haar verkopers kan uitbetalen.

Highlighted image: Betaaldatum 15 september

Vergelijkbaar nieuws