Certificeren

02-04-2019

Hoe zit dat nu met MPS, Global GAP en eisen van retail? Op vrijdag 22 maart hebben we daad bij het woord gevoegd. ‘We’ is een twintigtal kwekers en 3 CNB vertegenwoordigers en ‘daad’ is een bedrijfsbezoek aan Degenhardt in Neus (Duitsland). De kwekers zijn leveranciers van bloembollen aan Degenhardt. Degenhardt gebruikt de bloembollen vervolgens in broeierij, bol op pot en in de droogverkoop.

Intensieve middag
Christoph en Susanne ontvingen ons op hun mooie bedrijf met een stevige lunch. Na een rondleiding door de cellen met bol op pot, de broeierij van tulpen en de droogverkoopafdeling volgde een intensieve middag.

Rewe
De aftrap werd verzorgd door Tobias Theuerkauf van de Duitse retailorganisatie Rewe. Rewe is een grote speler in Duitsland met meer dan 5500 verkooppunten (super- en bouwmarkten). Tobias vertelde dat Rewe eist dat toeleveranciers van sierteeltproducten gecertificeerd moeten zijn. De eis is Global GAP of MPS GAP aangevuld met een sociale paragraaf. Bij Global GAP heet dat GRASP en bij MPS GAP heet dat MPS GAP SQ (socially qualified). De belangrijkste reden dat Rewe dit eist is eenvoudigweg volgens Tobias ‘omdat onze klanten (consumenten) dat van ons vragen’. De laatste sheet in de presentatie van Tobias was duidelijk ‘Produkte ohne Zertifizierung werden von uns nicht gehandelt.‘

MPS en Global GAP
Na Rewe volgden MPS en Global GAP met een presentatie. Raymond Scheepens en Remco Jansen deden dit vanuit MPS en Ami von Beyme vanuit Global GAP. Zowel MPS als Global GAP verzorgen certificering van o.a. bloembollenbedrijven. Dit is belangrijk om aan eisen van afnemers (zoals Degenhardt) en uiteindelijk van retail (zoals Rewe) te kunnen voldoen. De 2 schema’s verschillen op een aantal punten. Zo is MPS ontstaan vanuit kwekers in de sierteelt en Global GAP vanuit de retail. MPS vereist een registratie van gebruik van gewasbescherming, energie, afval, water en meststoffen. Global GAP eist geen registratie maar richt zich op het voldoen aan eisen. Die eisen zijn verwoord in certificeringschema‘s.

De organisatie MPS kent ook een GAP schema. Dit is een vergelijkbaar schema als dat van Global GAP. Zowel MPS als Global GAP hebben ook aanvullende modules op het gebied van sociale eisen. Tot slot kent MPS ook nog het schema product proof dat zich richt op het bemonsteren op residu.

Onduidelijke situatie 
In de keten van kweker van bloembollen naar broeierij (pot en snij) en exporthandel (broeierij en droogverkoop) kent MPS verschillende schema’s. Een kweker van bloembollen kan starten met MPS ABC. Voor een broeier die levert aan retail is het nodig om MPS GAP te behalen. De exporthandel ten slotte heeft bij MPS een apart handelsschema (MPS Florimark). Global GAP lijkt daarin eenvoudiger. Afhankelijk van het type bedrijf is bepaald aan welke eisen je moet voldoen.

Een duidelijke boodschap 
De verschillen in de schema’s MPS en Global GAP zorgt voor een onduidelijke situatie vonden de kwekers. Een duidelijke boodschap van Rewe, MPS en Global GAP is echter dat certificering noodzakelijk is om bloembollen te kunnen verhandelen.

In de bus terug naar Lisse en tijdens het diner onderweg is de intensieve middag nog nagesproken. De maatschappij klopt steeds luider op de deur van ons bloembollenvak. Laten we in gesprek gaan om ook te laten zien dat we een fantastisch product bieden!

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Paul Peters, manager bemiddeling. 

Highlighted image: Certificeren

Vergelijkbaar nieuws