China (Blog Paul Peters)

09-06-2020

Wekelijks bekijk ik de omzetgegevens van CNB. Samen met alle berichtgeving en gesprekken over handel geeft mij dat een gevoel ‘hoe de vlag er voor hangt’. Wat betreft de omzet in lelies is er al een paar maanden weinig beweging. Er is een aantal oorzaken die spelen. Recent kwam daar bij de impasse in de export naar China.

Slikken of stikken
We krijgen een inkijkje in de manier waarop men in China ‘onderhandelt’. De exporteurs op China waren best al wat gewend maar deze ‘onderhandeling’ overtreft dat nog. Een grote groep importeurs zet de Nederlandse export voor het blok. Slikken of stikken. Deze manier van samenwerken zit niet in ons Nederlandse DNA. Wij zijn groot geworden met handel en onderhandelen maar wij willen graag in gesprek blijven. De Chinezen zitten anders in elkaar. Ze gooien makkelijk de knuppel in het hoenderhok.

Chinese manier van werken
Dit zet te denken. China is een groot land en belangrijk voor de afzet in lelies. De veredeling en vermeerdering van lelies duurt echter meerdere jaren en kent veel risico’s. Die kunnen alleen worden genomen wanneer er uitzicht is op rendement. De Chinese manier van werken past hier niet in. Wanneer we niet in staat zijn om de Chinese werkwijze te veranderen dan is er voor onze lelies geen plek in China. Of trek ik nu te snel een conclusie?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Paul Peters (Manager bemiddeling).

Highlighted image: China (Blog Paul Peters)