CNB Leliedagen in teken van vernieuwing en verbinding

26-10-2021

Er gaat toch niets boven elkaar ‘live’ ontmoeten. Zeker als die ontmoeting plaatsvindt tegen het decor van een keur aan leliesoorten. Binnenkort kan dat weer, tijdens de CNB Leliedagen van 3 tot en met 5 november, in het handelscentrum van CNB in Lisse. Voor de leliebranche een ideale gelegenheid om contacten aan te halen en kennis te maken met nieuwigheden.

De CNB Leliedagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement. Dat het vorig jaar niet kon doorgaan, heeft het Lelieteam als een gemis ervaren. “De CNB Leliedagen zijn een goed moment om elkaar te ontmoeten. In de coronaperiode hebben we allemaal het contact gemist, het is mooi dat dat nu weer kan.” Er is bewust gekozen voor begin november, in dezelfde week als de IFTF in Vijfhuizen en Flora Holland Trade Fair. “Veel bezoekers maken een combinatie.” De bezoekers die ze verwachten zijn veredelaars, kwekers, broeiers en exporteurs. “Maar, iedereen is welkom.”

Trends
Het aanbod op de lelieshow is vertrouwd. “Inzenders zijn veredelaars en broeiers en we verwachten dat er in het handelscentrum, inclusief potlelies, zo’n honderd soorten geshowd zullen worden. Daarbij gaat het om bestaand sortiment, maar natuurlijk zullen er ook veel noviteiten te zien zijn. Daar is altijd belangstelling voor.” In de ontwikkeling van nieuwe soorten zien de vertegenwoordigers een aantal belangrijke trends. “Er wordt gewerkt aan soorten die stuifmeelvrij zijn en minder sterk geuren. Ook de opstaande longiflorum wint aan terrein. Tevens is er belangstelling voor OT hybryden die meer bloemen  produceren op een kleinere bolmaat.” Met het oog op het krimpende middelenpakket, wordt er ook steeds meer veredeld op resistentie. “Op dat terrein liggen flinke uitdagingen voor de leliebranche.”

Juist toen de leliebranche in een dal zat, kwam corona er nog eens overheen. “In het voorjaar van 2020 stond de branche er slecht voor. Het tij keerde half april, opeens schoten de bloemenprijzen omhoog. Er ontstond goede stemming en die is er nog steeds. Bollen van de oogst 2020 zijn nagenoeg uitverkocht.” De verwachting is dat de oogst 2021 niet ‘over de mand zal lopen’. “En dat terwijl er wel flinke vraag is. Dat gaan we terugzien in de prijzen.” De vertegenwoordigers zijn toch terughoudend als het gaat om uitbreiding van het areaal. “Belangrijk is dat je als kweker altijd blijft nadenken over wat je plant. Waar is markt voor?” Het team is ook in dat verband tevreden over de goede samenwerking met BVS. “De toegevoegde waarde daarvan voor de kwekerij, broeierij en export is groot.”

Geoliede machine
Over samenwerking gesproken: wat de collega’s betreft is dit de sleutel van het succes van het lelieteam. Nieuwkomer Peter Kaptein vertelt: “Ik ben in een geoliede machine gestapt. In dit team staat de klant centraal. Met z’n allen staan we voor de invulling van vraag en aanbod, de afspraken daarover zijn heel helder. We versterken elkaar en bovendien heerst er een gezonde dosis humor. Kortom: het loopt gewoon lekker.” Dat zijn teamgenoten Jan Gutter, Henri Omta, Erwin Vriend, Martin Heemskerk, Piet Zoutenbier,  Dirk Bloothoofd en Dick de Mooy met hem eens. Ze kijken uit naar de CNB Leliedagen van 3 tot en met 5 november. “Reuring in het handelscentrum is altijd mooi.”

Highlighted image: CNB Leliedagen in teken van vernieuwing en verbinding

Vergelijkbaar nieuws