De kwaliteit was super

10-05-2022

Een saai seizoen bestaat niet in het bollenvak. Altijd gebeurt er wel weer iets waardoor het allemaal net weer even anders gaat dan het jaar ervoor. Zo is dit jaar de kwaliteit van de tulpen erg goed, maar gooien andere omstandigheden roet in het eten.

Bijzonder seizoen
“Het is weer een bijzonder seizoen”, vindt Yorick van Leeuwen, teeltadviseur en teamleider van CNB Teeltadvies. “Na een natte winter verwachtten we nogal wat waterschade te zien op het veld. Dat lijkt relatief mee te vallen. Er zijn wel wat mindere plekken, maar er is niet veel weg.” Sommige tulpen onder plastic werden eind maart al gekopt. “Andere partijen waren toen nog niet klaar en kregen vervolgens nogal wat kou te verduren. Doordat het plastic er langer op zat, was de vuurdruk hoger. Voeg daarbij de storm die zich aandiende, met klapperend plastic tot gevolg, en je krijgt te maken met schade op een relatief zacht gewas.”

Eind maart, begin april is ook met name de regio West-Friesland nogal geraakt door hagelschade. “Daardoor is er wat bladschade ontstaan. Dit gaat enigszins ten koste van de groei van het gewas. Verder verhoogt het de kans op vuuraantasting. Gelukkig werd het snel daarna goed weer waardoor de wonden mooi zijn opgedroogd.”

Nauwelijks problemen
Voor de broeierij was dit een goed seizoen als het gaat om de kwaliteit. “Problemen waren er nauwelijks. Het was mooi weer waardoor het gewas soms wat te snel groeide in de kas. Zo kon er bloemverdroging ontstaan. En als gevolg van het koude groeiseizoen in 2021 kon er in de kleinere maten wat minder bloei zijn. Dat hebben wij kunnen tackelen door een 28 graden behandeling te adviseren bij de bewaring van het plantgoed. Verder was de kwaliteit super. Helaas gooide de oorlog tussen Rusland en Oekraïne roet in het eten, met name voor broeiers zonder contract. Na week 10 zijn de prijzen ingezakt, dat heeft zijn weerslag gehad. Nu hangt er een grote onzekerheid boven de markt.”

Planning en timing
Nu breekt het moment van koppen op het land bijna aan. “Dat betekent: tijd voor bestrijding van tulpengalmijt, die oogst je namelijk automatisch mee. Daarvoor zijn Movento en Batavia zeer geschikt. Let echter wel op de timing en de planning. Bestrijding moet plaatsvinden bij de juiste (weer)omstandigheden, op het juiste tijdstip en met de juiste dosering. Het moet allemaal kloppen. Heb je dat niet goed op orde, dan kun je denken dat je gedekt bent, en sta je tien maanden later voor een onaangename verrassing.” Omdat door de huidige weersomstandigheden, met redelijke temperaturen en weinig regen, de vuurdruk laag is, hoeven kwekers niet ‘het volle pond’ te spuiten. “De infectiekans is laag, dus het zou zonde zijn om meer te spuiten dan nodig is.”

Highlighted image: De kwaliteit was super

Vergelijkbaar nieuws