De leliemarkt, krimp en de samenwerking paradox (Blog: Paul Peters)

21-07-2020

De BKD statistiek lelie oogst 2020 is publiek gemaakt.  Een krimp van ruim 500 ha. Dit is gelijk aan 12% minder opgeplante lelies. Er was op meer krimp gehoopt, veel meer.

Grote onzekerheid
Op dit moment is voor oogst 2020 positie ingenomen in een beperkt aantal cultivars. Oogst 2019 staat nog voor een belangrijk deel in de cellen bij de exporteurs. Er is grote onzekerheid of ze worden afgenomen. Zuidelijk halfrond is geoogst maar kent een beperkte afzet. Ondertussen zijn de bloemenprijzen in Nederland goed. Vooral ook ingegeven doordat import van bloemen achterblijft.

Leliemarkt in een notendop
Dit is in een notendop wat er in de leliemarkt aan de hand is. De vooruitzichten voor de afzet van oogst 2020 zijn inktzwart. Het vraagt flexibiliteit van alle partijen om het vege lijf te redden. Het zal er toe leiden dat de samenwerking nog intensiever gezocht wordt ondanks dat iedere schakel op dit moment op zichzelf is aangewezen. Dit klinkt paradoxaal en is het ook. Je kan echter pas goed samenwerken als je de boel zelf op orde hebt. Dat laatste is op dit moment voor leliebedrijven een heuse uitdaging.

BVS en samenwerking
BVS is opgericht om het mededingingsrisico van kwekersverenigingen te verkleinen. Vanuit CNB zien we BVS ook als stimulans voor toegetreden kwekers om ‘de boel op orde’ te maken. De verbetering in de samenwerking tussen de schakels na de teelt kunnen vervolgens uit kracht worden doorgezet.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Paul Peters (Manager bemiddeling).

Highlighted image: De leliemarkt, krimp en de samenwerking paradox (Blog: Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws