De massa en het speciale (Blog: Paul Peters)

10-12-2019

Schaalvergroting
Bloembollen telen in Nederland is niet eenvoudig. Dat is het nooit geweest. Of misschien heel, heel vroeger? Dat laatste plaats ik maar onder ‘romantiseren’ (troffel, hor, knielappen en mest inprakken). Nee, in de teelt liggen uitdagingen vooral als gevolg van schaalvergroting. De schaalvergroting bij de kruideniers heeft geleid tot grootschalige retail. Daar moesten de honderden exporteurs en broeiers van bloemen en bloembollen op reageren waardoor het er nu nog maar tientallen zijn. Met alle gevolgen van dien. Je zal maar in de schoenen van de directeur van Intergreen staan! Lees het artikel hier 

Effect op de teelt
Dit heeft zijn effect op de teelt van bloembollen. Van duizenden kwekers naar honderden. Dat proces gaat nog wel even door. Om te kunnen voldoen aan het kunnen leveren van grote en uniforme partijen bloembollen en aan de eisen van toezicht is efficiency nodig. Dat heeft weer geleid tot minder diversiteit en meer monoculturen. De maatschappij volgt dit met argusogen. Dus is er toezicht (ACM, NVWA, omgevingsdiensten en arbeidsinspectie) en certificering (mens en milieu). Ik zie als antwoord op deze toegenomen kwetsbaarheid diverse kwekers die oplossingen zoeken in kleinschalig en minder kwetsbaar. Al is ook dat natuurlijk niet eenvoudig.

In het groot
Deze schets over bloembollen is ook te herkennen ‘in het groot’. Wanneer je de krant erop naslaat zie je dat andere industrieën maar ook overheden worstelen met hetzelfde. We zijn wel met heel veel mensen die het een beetje leuk met elkaar willen houden. Dan kom je uit op veel vergaderen, afspraken maken, standaardiseren en handhaven (EU, NAVO, VN). Moeilijke en trage trajecten wat ook de rebel (te herkennen aan een geel hesje) in mensen naar boven brengt. We zijn nu eenmaal niet hetzelfde en willen ook niet hetzelfde worden behandeld.

Leiderschap
In oprechte aandacht voor diversiteit ligt het perspectief in het groot (EU, NAVO, VN) en ook het klein (bloembollenvak). Diversiteit betekent dat er naast ‘de massa’ ook ‘het speciale’ is. Het vergt leiderschap om te zorgen dat dit een beetje leuk naast elkaar kan blijven bestaan.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op Paul Peters (Manager bemiddeling).

Highlighted image: De massa en het speciale (Blog: Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws