De puzzel is weer gelegd

26-04-2022

Elk jaar in februari/maart worden de ULO-cellen bij CNB Koelen en Prepareren weer ingedeeld. De vers ingepakte lelies worden op datum ingepland en onder ULO-bewaring gebracht. Als deze puzzel eenmaal is gelegd, ontstaat er meer rust in de hallen in Bovenkarspel en is er tijd voor onderhoud.

Inpakseizoen afgesloten
Het inpakseizoen is afgesloten, de lijn kan weer worden schoongemaakt en voorbereid voor het nieuwe seizoen. In de hallen van Bovenkarspel rijden de heftrucks met de vers ingepakte bollen af en aan naar de ULO-cellen. Manager CNB Koelen en Prepareren Jos Duin vertelt: “Alle lelies worden op datum ingepland in de cellen, klanten leveren daarvoor een planning aan. Op basis daarvan maken wij een indeling. Sommige lelies moeten vroeg worden geleverd, andere juist laat. Het is dus altijd even een gepuzzel om de celindeling goed voor elkaar te krijgen. Maar, het is weer gelukt. Altijd weer mooi om te doen.” De eerste lelies verlaten de ULO-cellen vanaf juni/juli. “Dat loopt gemiddeld door tot december.”

Grote voorjaarsschoonmaak
Als dit eenmaal is geregeld, breekt voor CNB Koelen en Prepareren een relatief rustige periode aan. “In deze tijd richten we ons op periodiek onderhoud, ruimen we de cellen op, houden we grote voorjaarsschoonmaak, worden droogwanden nagekeken en schoongemaakt voor het tulpenseizoen en reorganiseren we de partijen in de cellen zodat we geen half gevulde cellen hebben.” Verder is begonnen met de tweede fase van het vervangen van koelmiddelen in de cellen van hal 12. “Die draaiden nog niet op ammoniak. De installaties worden nu gesloopt, de oude verdampers worden verwijderd. We verwachten dat in mei de nieuwe installaties erin komen en alles in augustus kan draaien.” Ondertussen is ook de opbouw van hal 13 gestart, die eerder was ingestort. “Deze hal krijgt geen opslagbestemming meer, maar wordt een corridor die het mogelijk maakt om partijen droog over te brengen van de ene hal naar de andere. We verwachten dat deze werkzaamheden half mei zijn afgerond.”

Praktijk
Dit is ook de periode van het jaar dat medewerkers hun kennis bijspijkeren, waar nodig op cursus gaan en verlof opnemen om weer energie op te doen voor het volgende seizoen. “Aan het einde van het tulpenbroeiseizoen komen alle kuubskisten binnen, die moeten worden gewassen. In mei begint de spruitcontrole alweer. Wat continu doorgaat, is het klaarzetten van lelies die wekelijkse worden afgeroepen door broeiers en exporteurs. Zo vliegen de weken toch weer snel voorbij.” Nu het iets rustiger is op de werkvloer, is er ook tijd voor kennisoverdracht. “De eerste week van april hebben we een groep eerstejaarsleerlingen ontvangen van het Clusius College uit Hoorn. Ter ondersteuning van hun lessen over bewaring komen ze bij ons kijken hoe wij dat in de praktijk doen. Daar werken we graag aan mee.”

Highlighted image: De puzzel is weer gelegd

Vergelijkbaar nieuws