‘Dit is de tijd voor snelle beslissers’

De huizenmarkt staat flink onder druk, de prijzen gaan door het dak en lijken nog steeds te blijven stijgen. Tegelijkertijd is de hypotheekrente historisch laag. Interessante tijden om te kopen en verkopen. Geldt dat ook voor de agrarische makelaardij?

“Het is inderdaad ongelooflijk hoe booming de huizenmarkt op dit moment is”, vindt ook Stefan van der Vlugt, gecertificeerd makelaar en taxateur bij CNB Makelaardij. “In rapporten van de Rabobank wordt de verwachting uitgesproken dat de huizenprijzen in 2021 nog eens met 8 procent zullen stijgen. Doordat er meer vraag dan aanbod is, wordt er veel overboden. Als je echt iets wilt, moet je er snel bij zijn. Dit is de tijd voor snelle beslissers.”

Grondprijzen gestegen
Deze ontwikkeling heeft ook effect op de prijzen in de agrarische makelaardij, ziet Stefan. “De afgelopen jaren zijn de grondprijzen een paar euro gestegen, van zo’n € 12,-  naar € 15,- per vierkante meter, natuurlijk afhankelijk van de locatie, de grootte en de grondsoort. Als de buurman interesse heeft en de grond echt graag wil hebben, kan dat nog wel eens oplopen naar € 16,- of € 17,-.” Ook de prijzen voor onroerend goed stijgen, maar niet zo explosief als in de woningmarkt. “Kwekers zijn vaak wat terughoudend, kijken eerst de kat uit de boom.” Ook bij onroerend goed gebeurt het vaak dat de buurman de eerste keuze krijgt. “In veel gevallen komt er niet eens een bord in de tuin, omdat de buren het al met elkaar eens zijn geworden.”

Omdat de rente al een tijdje historisch laag is, is dit wel een uitgelezen moment om te investeren, beaamt Stefan. “Voor bedrijven is de rente rond de 1,5%, dat kan een hoop geld schelen in je maandelijkse lasten ten opzichte van de hogere rentes die een tijdje geleden golden. In deze omstandigheden is het qua kosten dan ook vaak aantrekkelijker om te kopen dan om te huren.”

Meer vraag dan aanbod
Op dit moment is er meer vraag dan aanbod in de agrarische makelaardij. “Wat je veel ziet, is dat de jongere generatie het plan heeft om het bedrijf over te nemen, terwijl de ouders nog bij het bedrijf blijven wonen. Voor de opvolger wordt dan vaak een agrarische bedrijfswoning met een schuur en een stuk land gezocht. De opvolger kan zich daar settelen en het is meteen een mooie uitbreiding van het bedrijf. Daar zijn wij dan ook veel naar op zoek. Ook is er behoefte aan grotere percelen met bijbehorende schuren voor de grotere kwekers en exporteurs die willen uitbreiden.”

Wie op dit moment overweegt om te gaan verkopen, kan altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met het team van CNB Makelaardij. “Dan kunnen we de mogelijkheden in kaart brengen en de eventuele aanpak bespreken. De kans dat je nu een goede prijs ontvangt voor je land en opstallen is groot. We vertellen er graag meer over.”

Bloembollen Vakdagen Flevoland

31 januari 2023

Deze week is het ook weer tijd voor tulpen in de Noordoostpolder: De Bloembollen Vakdagen Flevoland. Dit jaar in de schuur van Cyprian de Jong Bloembollen in Rutten. (Noordermeerweg 49, Rutten) Sponsoring Uiteraard draagt CNB aan deze show graag haar steentje bij. Na de officiële opening op donderdag 2 februari is er een walking dinner voor genodigden.   Tulpenshow Op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari is de show geopend voor publiek. De organisatie geeft aan dat ze dit jaar meer Flevolandse bollentelers als inzender hebben dan vorig jaar. En daarmee zijn het er meer dan ooit, dus dat belooft een mooie en interessante show te worden.

Even voorstellen: Jurgen de Graaff

31 januari 2023

Recent is Jurgen de Graaff gestart als vertegenwoordiger bij CNB. Jurgen heeft deze functie eerder bij CNB vervuld in de lelies. Samen met zijn teamgenoten van het CNB Florateam verzorgt Jurgen de bemiddeling van diverse bolgewassen. Denk aan narcissen, bijzondere bolgewassen en ook tulpen. In de periode dat Jurgen als vertegenwoordiger in lelies actief was, hadden de andere bolgewassen ook altijd al zijn interesse. Wilt u kennismaken of even bijpraten met Jurgen? Neem gerust contact met hem op, de koffie staat klaar.

Geslaagde Dag van de Tulp

31 januari 2023

Vrijdag 27 januari stond de Dag van de Tulp bij Vertify in Zwaagdijk op de agenda. CNB is sponsor van dit evenement en daarnaast heeft Yorick van Leeuwen namens CNB Teeltadvies een workshop gegeven. Broeierij workshop Al vanaf de start van de Dag van de Tulp is CNB Teeltadvies hierbij aanwezig. Het onderwerp van de workshop was 'actualiteiten in de broeierij'. Met welke uitdagingen hebben we dit seizoen te maken? Zit er voldoende lengte en gewicht in de tulpen? Welk effect heeft het  teeltseizoen op het broeiresultaat? Deze vragen zijn afgelopen vrijdag beantwoord voor ongeveer 30 geïnteresseerden. Stand CNB Teeltadvies Nieuw dit jaar was de aanwezigheid van een ‘mini stand’ op de beurs. Collega’s Bart Dekker en Robèr Laan waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Dit is een goede keuze geweest gezien de animo. Wij kijken terug op een geslaagde middag, op naar volgend jaar!

Strategie (Blog Paul)

30 januari 2023

Er is veel aan de hand in het vak waardoor ik me voor kan stellen dat strategisch denken op de achtergrond raakt. Als ondernemer word je, als je niet oppast, geleefd. Daarnaast is het zo onzeker dat er ook twijfel kan zijn of strategieën bedenken wel zin heeft. Het is beter om vast te stellen waar de maatschappij zich naar beweegt. Wat is de ‘onderstroom’. Dus los van de alledaagse gebeurtenissen. Enkele voorbeelden hierin zijn dat fossiel (olie, gas, steenkool) opraakt, de wereldbevolking toeneemt en het klimaat zich steeds heftiger gaat roeren. Er zijn vast nog meer voorbeelden. Deze voorbeelden bepalen met elkaar een stip aan de horizon. In de beslissingen die je voor je bedrijf neemt kan je hier rekening mee houden. Minder afhankelijk worden van olie is in dit licht een goede beslissing. Er zijn goede voorbeelden van ondernemers die deze ontwikkeling een aantal jaar geleden al hebben herkend in de onderstroom en flink geïnvesteerd hebben in bijvoorbeeld zonne-energie. Op dit moment zie ik veel ondernemers het nieuwe tulpen assortiment bewonderen op de verschillende marktbroeishows. In de onderstroom zien we klimaatopwarming. Dit heeft naar de toekomst zijn impact op teelten. Hier, op welke manier dan ook, rekening mee houden in beslissingen is van belang. Ik wens u veel wijsheid en kijkplezier.

CNB betaaldatum maart 2023

30 januari 2023

Omdat wij de betaaldatum van maart 2023 zo goed en zo snel mogelijk willen afwikkelen, is het prettig dat onze administratie op tijd over de nodige gegevens beschikt. Wij willen u vragen leveringsnota’s van partijen die tot en met dinsdag 31 januari geleverd zijn, uiterlijk dinsdag 7 februari bij ons aan te leveren. Leveringsnota’s die later binnen komen, kunnen wij pas per betaaldatum mei 2023 verwerken. Ook al heeft de leverantie voor of op 31 januari plaatsgevonden. Zowel kopers als verkopers verzoeken wij op de leveringsnota’s en ontvangstbewijzen duidelijk het koopbriefnummer en de leveringsdatum in te vullen. Alvast bedankt.

Emiel van Tongerlo gestart

17 januari 2023

Begin januari is Emiel van Tongerlo gestart in het team van CNB Makelaardij.  Om gecertificeerd makelaar en taxateur te worden, doet Emiel dit jaar de taxaties samen met Bas Scholten. Eind 2023 bestaat het CNB Makelaardij team uit drie gecertificeerde makelaars/taxateurs.  CNB Makelaardij ziet een groeiende behoefte aan taxaties in het agrarisch onroerend goed en kan met de komst van Emiel kundig en adequaat voldoen aan deze vraag. Wilt u kennismaken met Emiel? Hij drinkt graag een kop koffie met u. 

Zoeken naar evenwicht (blog Paul)

17 januari 2023

Op dit moment zitten we in de daghandel van de zomerbloeiers van oogst 2022. Denk aan lelies, dahlia’s, calla’s en diverse bijzondere bolgewassen. Het is merkbaar dat de daghandel stroef verloopt. Deels heeft dit te maken met de vroege voorverkoop, maar ook de onzekerheden in de afzetmarkten spelen een rol. De voorverkoop van de voorjaarsbloeiers oogst 2023 is een stuk voorzichtiger gestart dan die van oogst 2022. Het is zoeken naar een evenwicht in het doorberekenen van toegenomen kosten en onzekerheid in afzetmarkten. Voor tulpen betekent dit dat we in omzet flink achterliggen op oogst 2022, maar juist voorliggen op oogst 2021. Oogst 2022 stond extreem vroeg in het boek is de conclusie. Oogst 2023 loopt daarop achter maar er is wel degelijk sprake van een doorlopende voorverkoop. Ik merk veelvuldig om me heen dat dit een gedeeld gevoel is. Het loopt eigenlijk best aardig maar zo voelt het niet. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de toegenomen kosten. We zijn al weer gestart met het showseizoen van de voorjaarsbloeiers. Deze week doen we dat met een vroege marktbroeishow in Bovenkarspel. Zaterdag de Nationale Tulpendag in Amsterdam voor het grote publiek. De lente is in aantocht!  

Geslaagde CNB Relatiedagen

17 januari 2023

Van dinsdag 10 t/m donderdag 12 januari stonden de CNB Relatiedagen op het programma. Iets nieuws, maar toch ook vertrouwd… De laatste jaren kwam de focus van deze dagen steeds meer te liggen op het netwerken en relatiebeheer. Dit jaar hebben we deze lijn voortgezet. Dat dit in een behoefte voorziet, daar kunnen we zeker van zijn. Honderden relaties hebben ons handelscentrum in Lisse bezocht. Veelal om een praatje te maken met hun vertegenwoordiger onder het genot van een kop koffie. Het echte showen van producten gebeurt meer op andere momenten, bijvoorbeeld tijdens de CNB Leliedagen in Lisse, de CNB Marktbroeishow in Bovenkarspel of de CNB Bol-op-potdagen in Julianadorp.  Op naar volgend jaar!

Zorg dat je er op tijd bij bent!

16 januari 2023

De komende tijd staan er drie prachtige materialenveilingen op het programma met een bijzonder mooi aanbod. Wie op zoek is naar kwalitatief goede, gebruikte materialen, zorgt dat hij er op tijd bij is om het juiste bod te doen.  Het nieuwe jaar begint goed voor het team van CNB Veilen. “We hebben drie mooie materialenveilingen op de agenda staan die we organiseren samen met onze partner Troostwijk Auctions”, vertelt Ronald Walkier. “Te beginnen met de omvangrijke online veiling van Wireco Bloembollen en Bolbloemen Kwekerij in Ursem. Je vindt het aanbod op onze website.” Afgelopen zaterdag is een kijkdag georganiseerd. “Het is ook nog mogelijk om een afspraak te maken voor een ander moment.” Het aanbod is breed, van John Deere tractoren en beregeningshaspels tot verwerkingslijnen, kuubskisten, fust en heftrucks. “Zeer de moeite waard, dus zorg dat je er op tijd bij bent.” Mooi aanbod Begin maart sluit de veiling van hyacintenbroeierij firma J.C.N. van Abswoude & Zonen in Rijnsburg. “Ook dit belooft een zeer interessante veiling te worden, met onder andere een spoellijn, kweektafels en systeem, intern transport van Linde en Still elektrische heftrucks.”Rond dezelfde periode start de online veiling van W.F. Houdijk & Zonen Bloembollen B.V. uit Breezand. “Daarbij veilen we onder meer diverse tractoren van John Deere, Fendt, New Holland en Massey Ferguson. Verder een zeer mooi aanbod van rooimachines, kopmachines, bloembollenverwerkingsmachines, spuiten en ontsmettingsinstallaties. Vanwege bedrijfsbeëindiging wordt de hele inventaris verkocht.” Zorgvuldig proces Het team van CNB Veilen heeft inmiddels drie opdrachten voor groene veilingen in 2023 mogen noteren. Dit soort trajecten gaan nooit over de spreekwoordelijke één nacht ijs, weet Walkier. “De reden om groen te veilen, kan heel uiteenlopend zijn. Soms kiest een ondernemer ervoor om wijzigingen aan te brengen in zijn kraam en afscheid te nemen van een aantal soorten. Dat zijn vaak puur zakelijke gesprekken. In het geval van bedrijfsbeëindiging komt er een verhaal bij. Ondernemers komen niet zomaar tot het besluit om hun bedrijf te verkopen, daar gaat het nodige aan vooraf. Wij proberen hen hierin zo goed mogelijk te ondersteunen en ontzorgen. Belangrijk daarbij is dat we de stappen in het proces goed uiteen zetten, zodat opdrachtgevers vooraf weten waar zij aan toe zijn. Daar gaan we heel zorgvuldig mee om. Vertrouwen is hierbij de basis.”  Online aanbodsbank Ronald en zijn collega Dan Zwartelé maken belangstellenden ook nog attent op de online aan- en verkoop van machines en materialen. “Wij hebben altijd interesse in goede gebruikte materialen en komen graag langs om te inventariseren. Zo is er altijd vraag naar goed fust, zowel voor lelies als voor tulpen.” Het is ook mogelijk om zelf materialen op de aanbodsbank te plaatsen. “Als je dat liever niet zelf doet, nemen wij dat met alle plezier van je over. Ook daarin willen we de klant graag ontzorgen.” Neem voor vragen over veilen contact op met Ronald. Wilt u meer weten over het gehele te veilen assortiment en de details per opdrachtgever? Klik dan hier. Voor materialen en machines neemt u contact op met Dan of Ronald. 

Toon: 9 | 18 | Alles