‘Dit jaar geen pasta’

10-11-2020

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt. 

Het is altijd weer afwachten wat het weer doet in het najaar, als de voorjaarsgewassen de grond in gaan. Dit seizoen staan alle seinen op groen: na een goede septembermaand, blijft het weer ook in oktober redelijk stabiel. Daardoor is het plantseizoen lekker vlot van start gegaan.

Planten verloopt vlot
Teeltadviseur Yorick van Leeuwen van CNB Teeltadvies ziet bij zijn klanten dat het planten ‘super’ verloopt. “Er is wel wat regen gevallen in september en oktober, maar het was niet extreem. Vorig jaar zorgde alle regenval ervoor dat de grond een soort ‘pasta’ werd en dat bemoeilijkte het planten aanzienlijk. Nu is de grondslag mooi waardoor het planten in alle regio’s vlot verloopt. Kwekers zitten goed op schema.”

Bodemtemperatuur
Aandachtspunt voor het juiste plantmoment is altijd de bodemtemperatuur. “Die was dit jaar al rond 10 oktober onder de 12 graden grens gezakt, een prima temperatuur om te planten. Is de temperatuur hoger, neemt de kans op zuur toe. Kwekers konden dan ook goed op tijd beginnen met planten, en sommigen zijn eind oktober al klaar. Rond 1 december moeten alle bollen in de grond zitten. Dat wordt dit jaar zeker gehaald.”

Mede ingegeven door de huidige marktomstandigheden kijken kwekers opnieuw kritisch naar hun assortiment. “Met name in het massa assortiment worden partijen weggegooid. Verder was de aanwas van nieuw plantgoed vorig jaar minder. Ik verwacht dan ook dat we een lichte krimp te zien krijgen.”

Yorick heeft nog wel wat tips voor kwekers. “Let bij het planten goed op de plantdieptes, check regelmatig of de machine nog goed staat afgesteld. De bollen moeten niet te ondiep worden geplant vanwege de temperatuur. Als je ze te diep plant, bestaat er het risico op verstikking. Dus dat luistert nauw.” Over de afwerking van de percelen: “Zorg ervoor dat de grond goed vlak is afgewerkt en dat er geen kuilen achterblijven waar water in blijft staan. Daar heb je later weer last van. Sowieso is afwatering van de percelen belangrijk, dus hou dat goed in de gaten.”

Terug in de cel
Gedurende het plantseizoen valt er wel eens een dag uit vanwege slechte weeromstandigheden. “Als je de bollen al ontsmet hebt omdat je ze zou gaan planten, adviseren wij om ze terug te zetten in de cel bij 9 graden of lager totdat je ze meeneemt naar het land. Dan beperk je het risico op eventuele schade aan de bollen.” Van Leeuwen adviseert ook om bij het beplantingsplan rekening te houden met virusgevoeligheid. “Zet de virusgevoelige soorten bij elkaar, dan kun je daar een aparte strategie op zetten voor je bespuiting.”

Yorick en zijn collega’s hebben regelmatig contact met klanten gedurende het plantseizoen. “We zijn altijd bereikbaar voor vragen en advies.” Kijk hier voor meer info. 

Highlighted image: ‘Dit jaar geen pasta’

Vergelijkbaar nieuws