Een veilseizoen met vele gezichten

08-06-2022

Na afronding van het veilingseizoen, voor zowel materialen als groen, maakt het team van CNB Veilen de staat op. Terugblikkend concluderen zij dat dit een veilseizoen was met vele gezichten, van zeer succesvol tot hier en daar wat stroef. ‘Uiteindelijk ligt het verkooppercentage ver boven de 90 procent. Dat is een mooi resultaat.’

Het materialenveilingseizoen loopt gelijk op met het boekjaar van CNB, van 1 juni tot en met 31 mei. Manager Veilen Ronald Walkier vertelt: “We hebben samen met Troostwijk Auctions in totaal 11 materialenveilingen mogen organiseren en die waren alle erg succesvol. Je merkt dat er een grote honger is naar goede, gebruikte spullen. Zeker nu de levertijden van nieuwe machines alsmaar opgerekt worden en je echt lang op je bestelling moet wachten, is het interessant om te investeren in kwalitatief goede gebruikte materialen. Daar zijn de materialenveilingen ideaal voor.”

Zeven veildagen
In de maand mei staan traditioneel de groene veilingen centraal. Het was een druk seizoen, vertelt Walkier: “We hadden 17 veilingen op de agenda staan en die hebben we in zeven veildagen afgerond. Voor alle gewassen die we dit jaar hebben geveild was een bijzondere stemming en voor tulp, het grootste gewas, zagen we onderling grote verschillen.” Veilingmeester Erik Barnhoorn vult aan: “In maart, april loopt het broeierijseizoen af. In die periode zijn de bloemenprijzen lager en dat vertaalt zich ook naar de stemming op de groene veiling. Dit jaar kwam daar de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne nog eens bij. Dat leidde soms tot een sterk wisselend beeld. Er was vooral grote kooplust voor partijen met perspectief op de langere termijn, soms ingegeven door exclusiviteit of ongeraapte opplant. Voor een groot aantal broeitulpen was de prijsvorming uiteindelijk bevredigend na een stroef verloop tijdens de veiling. Zo’n 5 tot 6 procent van de partijen werd opgehouden, maar zijn uiteindelijk toch naverkocht.”

Aangename atmosfeer
De aftrap met de veiling van narcis Pinza was erg goed. Barnhoorn: “Dat was ook de enige partij narcissen die dit jaar werd geveild. De animo en kooplust waren gretig, wat zich vertaalde in een puike prijsvorming.” Voor de veiling van pioenen was een behoorlijke belangstelling, vult Walkier aan. “De beste gewasstand werd gewaardeerd, met bovendien de mogelijkheid voor kopers om direct bloemen te snijden. Dit leidde tot een aangename atmosfeer in de veilingzaal met mooie prijzen.”

Al met al is het team van CNB Veilen tevreden over het achterliggende veilseizoen. “Het verkooppercentage ligt ver boven de 90 procent, dat is een mooi resultaat. We willen zowel de opdrachtgevers als de kopers bedanken voor het vertrouwen. We kijken uit naar het nieuwe seizoen. De agenda vult zich alweer met nieuwe materialenveilingen. Dus houd vooral de website in de gaten.”

Gerard Berbee, Bloembollenkwekerij G.E.M. Berbee, Schagerbrug
“Ik ben 58 jaar en heb geen opvolgers dus ik besloot met mijn bedrijf te stoppen. Nu zijn de prijzen voor het land en de bollen goed, dus dit leek mij het juiste moment. Zo’n 80 procent van de tulpen verkocht ik altijd via CNB, daarom koos ik voor de veilingen voor CNB. De materialenveiling organiseert CNB samen met Troostwijk Auctions waardoor je een groot bereik hebt, dat leek me wel handig. Zowel de materialen- als de groene veiling zijn goed verlopen. De prijzen voor de materialen waren wisselend, maar over het geheel genomen goed. Vooral de trekkers gingen voor mooie prijzen weg. De groene veiling verliep boven verwachting. Vooral het nieuwe assortiment scoorde goed, de oude soorten liepen wat minder, maar dat is ook logisch. Ik was ook tevreden over de begeleiding tijdens het hele proces. Die jongens hebben veel kennis. Er was heel regelmatig contact, ik wist steeds precies hoe we ervoor stonden. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.”   

Highlighted image: Een veilseizoen met vele gezichten

Vergelijkbaar nieuws