Emoties en de statistieken (Blog: Paul Peters)

16-04-2019

Veel nieuws dat u en mij bereikt wordt gevoed door emoties. Een voorbeeld is de bijensterfte.

Neonicotinoïden
We lezen in het nieuws dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (vooral de neonicotinoïden) de oorzaak is van deze bijensterfte. Dit nieuws gaat vaak vergezeld van een foto van een mooie bloem met een bijtje. Eerste reactie van velen is dat de agrarische sector per direct moet stoppen met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Onderzoeken
Nu bestaat er een Stichting Agri Facts (Staf) Research. Dat wist ik niet, en u wellicht ook niet. Deze stichting heeft een studie verricht en komt tot de conclusie dat de bijen (en hommel)sterfte niet kan zijn veroorzaakt door gebruik van neonicotinoïden. Dit vanwege het simpele feit dat de sterfte al is ingezet voordat de neonicotinoïden op de markt waren. Wageningen University & Research heeft al eens eerder middels onderzoek aangetoond dat de bijensterfte vooral wordt veroorzaakt door de varroamijt.

Emotie
U en ik weten dat deze onderzoeken de publieke opinie niet gaan veranderen. De foto met de bloem en het bijtje die blijft ‘hangen’ in de hoofden van het publiek. We weten dus hoe we de publieke opinie kunnen beïnvloeden. Niet met cijfers en onderzoeken maar met emotie. Laat ons mooie product zich daar nu uitstekend voor lenen!

Highlighted image: Emoties en de statistieken (Blog: Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws