Flinke kooplust bij veilingen

06-07-2021

Halverwege de maand juni maken we met het team van CNB Veilen de stand van zaken op. Het team kijkt terug op een geslaagd veilingseizoen, zowel voor groene veilingen als voor materialen. ‘Het was een mooi seizoen met een paar flinke uitschieters.’ Als we vooruit kijken, zien we alweer nieuwe materialenveilingen in de agenda staan.

In het groeneveilingseizoen organiseerde CNB Veilen groene veilingen voor zestien opdrachtgevers in alle teeltgebieden in Nederland. Ronald Walkier licht er een paar opvallende veilingen uit. “We hebben de complete kraam geveild voor P.A.M. Klaver uit Anna Paulowna. Daarbij ging het om een bollenkraam met diverse mooie gewassen van zo’n 45 hectare. Voor Kwekerij Oud Breeland in De Zilk veilden we 30 hectare, dat betrof een kraam met tulpen en hyacinten. Verder veilden we de complete kraam voor Jan Burger uit Rutten in de Flevopolder.” Het team organiseerde bovendien een pioenenveiling voor JK - Pioenen Vasteplantenkwekerij J. Klop uit Kudelstaart. “De opdrachtgever was erg tevreden over de transparante manier van veilen en vond het voor herhaling vatbaar.” Vanwege corona werd, net als vorig seizoen, in Bovenkarspel geveild. “Kopers en verkopers waren daar tevreden over, sommigen vonden deze manier van veilen zelfs prettiger. We gaan bekijken hoe we dit in het nieuwe seizoen gaan aanpakken.” 

Nieuwe materialenveilingen
Van 1 juni 2020 tot en met 31 mei 2021 organiseerde CNB Veilen samen met Troostwijk Auctions materialenveilingen voor veertien opdrachtgevers. “We zijn nog altijd erg blij met deze samenwerking, vooral ook omdat we via Troostwijk in contact komen met een Europees netwerk van potentiële kopers. Dat leidt keer op keer tot tevreden opdrachtgevers.” Ronald en zijn collega’s kijken dan ook met een goed gevoel terug op het afgelopen veilseizoen. “Het was een mooi seizoen met flinke kooplust. Er zaten een paar goede uitschieters bij.” Ondertussen zijn de eerste materialenveilingen voor het nieuwe seizoen alweer genoteerd. “We veilen de inventaris van tulpenbroeierij Fa C. v.d. Zwart & Zn. uit Oegstgeest. Die veiling sluit 1 juli. Ook mogen we de inventaris van kwekerij Oud Breeland veilen, en die van P.A.M. Klaver, waarvoor we eerder groen veilden.”

‘Goed begeleid’
Peter Klaver van P.A.M. Klaver koos bewust voor CNB als veilingpartner. “Ik deed al zaken met Ronald en Erik Barnhoorn, dat voelde vertrouwd. Omdat ik geen opvolgers heb en grote investeringen niet meer rendabel te maken zijn in de tijd die ik het bedrijf nog wilde laten draaien, besloot ik eerder te stoppen dan gepland. Veilen doe je maar één keer in je leven en dan wil je dat het goed gebeurt. Ik kon altijd bij het veilingteam terecht met mijn vragen en ze hebben mij hierin goed begeleid. Ze namen ook zaken uit handen, zoals het inmeten van de gewassen, de administratie en de marketing. Als er een probleem was, werd dat snel opgelost. Je merkt dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn. En ze waren er echt voor ons. Dat heb ik enorm gewaardeerd.”

Tekst: Monique Ooms

Highlighted image: Flinke kooplust bij veilingen

Vergelijkbaar nieuws