Geef bollenmijt geen kans
14-10-2021
Bollenmijt kan op verschillende manieren in partijen terecht komen. De mijt wordt mee-geoogst, maar kan zich ook in de cel nog in de bollen nestelen. Op tijd handelen, is het devies. Het team van CNB Teeltadvies gaat bij bedrijven langs om partijen te screenen, zodat erger kan worden voorkomen.
Bollenmijt vermijden, is lastig, weet teeltadviseur Yorick van Leeuwen. “Mijten zitten in de bodem, komen terecht in partijen en worden mee-geoogst. Zij zijn de opruimers van fusarium en vermeerderen zich op zure bollen waar ze kernrot veroorzaken en de aangelegde bloem in gezonde bollen aantasten. De schade uit zich in het uitblijven van de bloem, meeldraden die wegvallen en bladschade.” Je herkent de aanwezigheid van mijten in de cel aan de mijtenstof op de grond, de verteerde resten van de bol waar de mijt in zit. Bepaalde cultivars zijn extra gevoelig voor bollenmijt, weet Van Leeuwen. “Denk aan ‘Purple Flag’, ‘Pink Flag’, ‘Cheers’ en ‘Jan Seignette’. Ook parkiet tulpen zijn er gevoelig voor.” Bollenmijt kan uiteindelijk tot zo’n 10 à 50 procent uitval leiden.
Op tijd screenen
Bollenmijt vermeerdert zich razendsnel. “Daarom is het belangrijk om met name gevoelige partijen zo snel mogelijk, al vanaf de derde week van september, op mijt te screenen met de microscoop en ze vervolgens zo snel mogelijk in de koeling te zetten. Onder 9 graden Celsius gaat bollenmijt in rust en veroorzaakt verder weinig schade meer. Als je de bollen op tijd en langere tijd in de koeling zet, rem je het vermenigvuldigingsproces af.” Van Leeuwen en zijn collega’s waren de afgelopen weken druk met het screenen en snijden van bollen bij klanten. “Dat gaat nog door tot half oktober.”
Flinke percentages fusarium
Het fusariumprobleem leek aanvankelijk mee te vallen, maar: “Nu grijpt het toch om zich heen. Wij komen hier en daar flinke percentages zuur tegen in partijen.” Het advies is dan ook om alert te zijn en snel te handelen, omdat ethyleen de bollenmijten aantrekt. “Na stadium G moet je echter wel eerst tussentemperatuur geven alvorens te gaan koelen, die stap kun je niet overslaan.” In het beperken van bollenmijt is bedrijfshygiëne ook een punt van aandacht. “Houd de cellen goed schoon en verwijder het afvalmateriaal uit de schuur, dat helpt om de druk laag te houden. Hoe zorgvuldiger je werkt, hoe minder groot de impact is.”