Goud in handen (Blog Leo van Leeuwen)

07-05-2024

De Keukenhof bezoek ik bijna elke week, het ligt bij mij om de hoek. Elke keer ervaar ik dan weer de enorme etalage van de prachtige producten die onze sector voortbrengt.

Ook buiten de Keukenhof is het een drukte van jewelste rondom de bloeiende bollenvelden (en helaas soms ook erin). Als ik zie hoe mensen staan te genieten, hoeveel selfies, insta’s en tiktokfilmpjes er gemaakt worden en viral gaan, mooi gratis wereldwijde promotie voor ons product. Bewondering, emotie, liefde en geluk is wat het teweeg brengt bij velen. Ik kan niet anders concluderen dat we als sector goud in handen hebben.

Wat ik ook zie, is dat het goud aan glans lijkt te verliezen in de omgeving waarin we telen en dat het voortzetten van onze goudwinning geen vanzelfsprekendheid meer is. Daar kunnen we wat van vinden en op mopperen en dat lucht misschien wel op….  maar lost helaas niets op. En waar rook is, is vaak ook vuur. Het vak heeft al voor vele uitdagingen gestaan en hier invulling aan gegeven en voor de nieuwe die op ons pad liggen zijn vast ook werkbare oplossingen te verzinnen.

Aan ons de uitdaging om onze goudmijn te koesteren en het goud te poetsen zodat het blijft glimmen. Dat vraagt veel van de ondernemers in de sector én ook dat niemand verzaakt en daarmee de hele sector schaadt. Niet lullen maar poetsen aan een glansrijke toekomst.

Highlighted image: Goud in handen (Blog Leo van Leeuwen)