Het gesprek aangaan (Blog Paul)

30-07-2024

In een recente nieuwsbrief van de KAVB met de titel ‘Lelieteelt gaat zelf flink snijden in gebruik gewasbeschermingsmiddelen’ van 5 juli jl. is terug te lezen dat één van de adviezen van de KAVB is om ‘het gesprek aan te gaan’. De zinsnede ‘het gesprek aangaan’ lees ik wel vaker terug. Wat wordt hier precies mee bedoeld en waarom is het zo belangrijk?

Letterlijk in gesprek gaan
In relatie tot omwonenden wordt bedoeld met ‘het gesprek aangaan’ dat een kweker, vanuit het idee dat omwonenden niet of heel beperkt weten wat het telen van bloembollen met zich meebrengt, ook letterlijk in gesprek gaat over zijn teelt en de impact daarvan. Daarin is het belangrijk dat een kweker zich gesteund voelt door de sector. In de ondersteuning van de sector wordt door KAVB, Anthos en CNB op dit moment hard gewerkt. Met het doel om handvaten aan te reiken aan individuele kwekers.

Voorkomen
Dit in gesprek gaan is gemakkelijk gezegd maar heeft nogal wat voet in de aarde. Er is tijd nodig, inlevingsvermogen, geduld en ook incasseringsvermogen. Het vraagt dus nogal wat van een kweker die ook heel druk is met zijn bedrijfsvoering. Toch wordt ‘het gesprek aangaan’ een steeds belangrijker onderdeel van diezelfde bedrijfsvoering. Het overslaan ervan leidt tot nog veel meer inspanning leveren om te repareren, wat met ‘het goede gesprek’ had kunnen worden voorkomen. Ik wil bij deze de schijnwerper zetten op alle ‘goede gesprekken’ die door kwekers met omwonenden zijn gevoerd, die ervoor hebben gezorgd dat we de krant niet hebben gehaald.

Highlighted image: Het gesprek aangaan (Blog Paul)

Vergelijkbaar nieuws