‘Het is weer een bizar seizoen geweest’

31-08-2021

De traditionele actualiteitenavond van CNB Teeltadvies zal net als vorig jaar online plaatsvinden. Onder de noemer Teeltadvies Live blikken teeltadviseurs Nico Hof en Yorick van Leeuwen terug op het afgelopen tulpenseizoen. De livestream is op 1 september en begint 20.00 uur.

Livestream
Vorig jaar maakten de coronamaatregelen een samenkomst met telers op locatie onmogelijk. Dit jaar bleef lang onzeker wat er allemaal zou mogen, dus heeft CNB Teeltadvies uiteindelijk voor zekerheid gekozen door het contact met de achterban wederom digitaal te laten verlopen. Kijkers kunnen via de chat vragen stellen aan de adviseurs. De livestream is te volgen op de website van CNB en kan daar later ook teruggekeken worden. “Het noodgedwongen alternatief van de livestream is vorig jaar goed ontvangen”, zegt Van Leeuwen. “We hebben veel positieve reacties gekregen, dus daarom kiezen we nu voor hetzelfde concept. Het voordeel van een livestream is dat mensen aanhaken als ze kunnen en anders digitaal terugkijken.” Alleen in de presentatie is iets gewijzigd. Vorig jaar was gekozen voor een gastvrouw van buiten het vak. Dit jaar is de presentatie in handen van Monique Ooms.

Extreme
Vorig jaar noemde Van Leeuwen het seizoen ‘extreem’ en sprak de profetische woorden: “Het lijkt wel of ieder nieuw seizoen het vorige extreme seizoen weer overtreft, als je kijkt naar temperaturen en neerslag.” Toen ging het om een nat plantseizoen en een droog voorjaar, dit jaar waren het strenge vorst, een koud voorjaar en hevige regenval die voor hoofdbrekens zorgden. “Bizar”, typeert Van Leeuwen het afgelopen teeltseizoen. “Het lijkt wel niet op te houden met extremen.” Per teeltgebied en regio zijn er wel verschillen, maar over de volle breedte was het een ‘lastig’ seizoen, zegt Van Leeuwen. “Overal zijn bollen verstikt en is er waterrot ontstaan door de wateroverlast. De percentages lopen uiteen van 0,5 procent tot wel 30 procent in bepaalde cultivars.” En dan is het nog afwachten wat het zuur gaat doen.

Vooruitblik
Behalve terugblikken op de teelt kijken de teeltadviseurs ook vooruit naar het broeiseizoen. “Stadiumonderzoek wijst uit dat het een latertje gaat worden. Stadium G wordt vijf tot tien dagen later bereikt dan het langjarige gemiddelde. Al zijn er natuurlijk altijd partijen die vroeger zijn.” Voor Hof is dit laatste Actualiteitenavond. Na dertig jaar teeltadviseurschap zwaait hij eind dit jaar af bij CNB. “Het voelt wel een beetje vreemd als dat straks voor mij stopt. Ik heb de bijeenkomsten altijd als zeer positief ervaren. Ze werden goed bezocht en we kregen er goede feedback op.”

De livestream is op woensdag 1 september 2021 om 20.00 uur via deze link te zien. 

Highlighted image: ‘Het is weer een bizar seizoen geweest’

Vergelijkbaar nieuws