Het nieuwe liberaal (Blog Paul Peters)

09-07-2019

Onlangs deed onze premier tijdens een VVD congres een beroep op de bazen in het bedrijfsleven om hun werknemers meer te betalen. Met het dreigement dat wanneer ze dit niet doen, Rutte eigenhandig zou ingrijpen. Vanuit de overheid wel te verstaan.

'Steviger' overheid
Dit statement heeft inmiddels geleid tot een flink debat over kapitalisme, overheid en de balans tussen die twee. Daarin lijkt het er op dat zich een meerderheid aftekent voor een ‘steviger’ overheid.

VVD schuift op
Deze ontwikkeling is overigens niet alleen in Nederland zichtbaar maar ook bij onze buurlanden en in EU-verband. Te denken valt aan onderwerpen als mededinging, duurzaamheid en inkomensnivellering? Het feit dat de VVD opschuift naar het midden is een reactie op deze ontwikkeling. ‘Burgers’ zijn het zat dat ‘de markt’ haar werk niet goed genoeg doet.

Meer regels ipv minder
Dit is belangrijk om te weten voor uw onderneming in bloembollen of vaste planten en dat merkt u overigens ook. Beloofd wordt dat de politiek kijkt naar ‘minder regels’ maar het worden er alleen maar meer. Het zou goed zijn wanneer de politiek hierin eerlijker wordt en aan u vertelt dat ze door de ‘ongeruste burger’ genoodzaakt is u meer en meer regels op te leggen.

Ondernemen wordt uitdagender
Mij valt overigens op dat er geen tegengeluid vanuit het bedrijfsleven komt. Daar tegenover staat dat alleen maar ‘tegen’ zijn naar mijn idee niet meer helpt. Wel is er behoefte aan een discussie over een fundamenteel andere inrichting van de maatschappij. Let daarin vooral op het klimaatdebat en doe er uw voordeel mee om te anticiperen op de mogelijke uitkomsten van deze discussie. Wat die uitkomsten ook mogen zijn, dat er meer regels komen mag inmiddels duidelijk zijn. Ondernemen wordt nog uitdagender.

Highlighted image: Het nieuwe liberaal (Blog Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws