Hyacint ‘Mount Egmont’ wit als sneeuw

22-12-2020

Vernieuwing is altijd welkom, zeker als nieuwe soorten een aanvulling zijn op het bestaande assortiment. Een mooi voorbeeld hiervan is hyacint ‘Mount Egmont’, die zo wit is dat hij is vernoemd naar de top van een vulkaan in Nieuw-Zeeland die altijd bedekt blijft met een laag hagelwitte sneeuw.

Mount Egmont is een vulkaan midden in Egmont National Park in Nieuw-Zeeland. De berg staat ook wel bekend als ‘Mount Taranaki’. Met zijn ruim 2500 meter hoogte is de vulkaan een opvallende verschijning in de regio, mede doordat de top altijd is bedekt met een helderwitte laag sneeuw. Dat was de inspiratie voor de naam van hyacint ‘Mount Egmont’.

Pot en snij
Hyacint ‘Mount Egmont’ is een veelzijdig type. Door zijn grofworteligheid is hij niet gevoelig voor Pythium. Het bolgewas is geschikt voor zowel de pot- als de snijcultuur en de bollen laten zich bovendien prima prepareren voor de kerstdagen. Met deze aankoop zijn consumenten in elk geval verzekerd van een witte kerst. ‘Mount Egmont’ wordt ook wel ‘de witte Fondant’ genoemd, aangezien hij sterke gelijkenissen vertoont met hyacint ‘Fondant’, die roze van kleur is, maar over dezelfde eigenschappen beschikt. Vermoedelijk komt ‘Mount Egmont’ dan ook voort uit Fondant ouders.

Uitgifte
Eerst zullen er zes porties van 2 hectare worden uitgegeven van dit nieuwe gewas. De uitgifte is in handen van CNB in opdracht van Gebr. Hopman uit het Noord-Hollandse Egmond aan den Hoef. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Bas Scholten of Stefan van der Vlugt.

Highlighted image: Hyacint ‘Mount Egmont’ wit als sneeuw

Vergelijkbaar nieuws