Incidenten en de beweging (Blog Paul Peters)

23-07-2019

Het nieuws wordt beheerst door incidenten. Incidenten vertroebelen toch het zicht op de beweging terwijl het juist interessant is om de beweging te zien. Beleid kun je immers afstemmen op een beweging en niet op incidenten.

Het wordt niks 
De EU is een mooi voorbeeld. De beweging hier is dat Europese landen steeds inniger verbonden raken. Daar zijn heel veel incidenten over terug te vinden in de kranten en in het acht uur journaal. Op basis van die incidenten zou je kunnen denken ‘het wordt niks’. Ondertussen wordt de EU een steeds hechtere organisatie, maar dat haalt het nieuws niet.

Het bollenvak
Dit vinden we ook terug in het bollenvak. Een voorbeeld is het werken in kwekersverenigingen. Regelmatig hoor of lees ik dat samenwerken in een kwekersvereniging niet werkt. Incidenten die breed worden uitgemeten zijn overtredingen door verkoop buiten de vereniging of het planten van teveel areaal. Die incidenten zijn er maar er is ook een beweging zichtbaar. Wanneer je de incidenten ‘opzij schuift’ zie je dat kwekers die werken in kwekersverenigingen steeds inniger samenwerken en steeds betere afspraken maken. Bijvoorbeeld over een eenduidig prijsbeleid en dat is voor de vroege kopers van belang.

Beweging
Voor het onderwerp duurzaamheid geldt dit ook. Er valt veel te lachen over afzwaaiers in de biologische teelt en administratieve rompslomp rondom het certificeren. Dat zijn echter incidenten die het zicht op de beweging vertroebelen. In de bollenteelt hebben we steeds minder middelen tot onze beschikking en dat is de beweging. Zo is er ook een beweging die digitalisering heet. Ook daar valt veel te lachen over incidenten rondom ketenregister, EDI of het scannen van bloembollen op locatie. Mocht u binnenkort weer met uw bedrijfsbeleid aan de gang gaan. Laat u niet op het verkeerde been zetten door de incidenten!

Highlighted image: Incidenten en de beweging (Blog Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws