Investeren in duurzaamheid

09-04-2021

De bedrijvigheid bij CNB Koelen & Prepareren wordt gestuurd door de seizoenen. In deze tijd van het jaar, als de lelies in de cellen staan en de tulpen langzamerhand uit de grond komen, is er in Bovenkarspel tijd om op te ruimen, onderhoud te plegen en vernieuwingen door te voeren.

De bezetting van de ULO-cellen in Bovenkarspel is optimaal, vertelt manager Jos Duin. “Lelies reageren goed op de ULO-bewaring, na bewaring is de conditie van de bollen beter dan wanneer ze in ijs worden bewaard. We zien dan ook dat de animo hiervoor is gegroeid. De cellen staan nu goed vol met lelies.” Met het overbrengen van lelies vanuit de koelcellen naar de ULO-bewaring is er in de verschillende koelcellen ruimte vrijgekomen. “We zijn nu bezig om de boel te reorganiseren en wat er in de koelcellen staat bij elkaar te zetten.” Dit is ook de tijd voor onderhoud en opruimen. “We maken de cellen schoon en plegen onderhoud waar dat nodig is. Dan zijn we weer helemaal klaar voor het komende tulpenseizoen.” Hoe dat gaat lopen, moet nog blijken, maar: “Het gaat op dit moment erg goed, de handel zit in de plus. We verwachten dan ook dat de reserveringen niet veel gaan afwijken van de realiteit.”

Uitfaseren freonen
Het koel- en preparatiebedrijf had de vervanging van freonen door natuurlijke koudemiddelen in de koelcellen al eerder in gang gezet. “Toen de coronacrisis zich aandiende, hebben we die investering even on hold gezet. Zeker in het begin was onduidelijk wat de crisis zou betekenen voor het bollenvak en hoe het zou aflopen met de betalingen. Gelukkig is dat allemaal meegevallen en is er voldoende ruimte om de investering door te zetten. Dat betekent dat we hal 10 tot en met 12 gaan aanpakken. De cellen in deze hallen worden allemaal uitgevoerd met een ammoniakinstallatie.”

Flinke energiebesparing
Een forse investering vindt Duin, maar: “Daarmee kunnen we een flinke energiebesparing realiseren ten opzichte van de oude koelinstallatie en is bovendien duurzamer. Ook de plannen voor het plaatsen van het derde project met zonnepanelen worden doorgezet. “Op hal 14 en 18 worden zonnepanelen geïnstalleerd, de werkzaamheden staan gepland voor de maand juni.  In totaal wekken we dan zo’n 20 tot 25 procent van ons energiegebruik duurzaam op. Dat past in ons streven om duurzamer te ondernemen en onze footprint te verkleinen.”

Tekst: Monique Ooms

Highlighted image: Investeren in duurzaamheid

Vergelijkbaar nieuws