Kijktip van Paul Peters
08-06-2021
Maandagavond (7 juni) was de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ te zien bij de EO. Ik was er stil van na het zien ervan...
We hebben een prachtig dynamisch vak met een nog mooier product. Hierachter schuilen allemaal verhalen. Onder andere van families. De familie van Klaas en Jolanda Schouten is er daar één van. En wat voor een. Als u het nog niet gezien heeft raad ik het u aan om via uitzending gemist of via deze link te kijken. De EO heeft dit heel mooi en integer gemaakt.

Vergelijkbaar nieuws
Mededingingsrisico’s (Blog Paul)
15 april 2025Een belangrijke ontwikkeling in de bloembollen is schaalvergroting. Steeds minder bedrijven blijven over vanwege een continu proces van kosten verlagen en marktposities versterken. Dit laatste kan ook door samenwerking worden gerealiseerd. Vanuit de kwekerij is dit begonnen met kwekersverenigingen. Inmiddels weten we dat bij samenwerking in de verkoop mededingingsrisico’s kunnen spelen. Om die het hoofd te bieden is CNB in 2013 gestart met een traject wat heeft geleid tot de oprichting van BVS in 2017. De ACM heeft destijds een brief gepubliceerd waarin ze heeft aangegeven dat CNB met BVS de mededingingsrisico’s in sterke mate heeft gereduceerd. Samenwerking als antwoord op de behoefte aan het versterken van de marktpositie is daarmee behouden gebleven voor kwekers van bloembollen. Inmiddels kijken de bij BVS aangesloten kwekers tevreden naar deze manier van gezamenlijke verkoop en is zeker sprake van versterking van hun marktpositie.

Nieuws dat de wereld niet bereikt (Blog Paul)
01 april 2025Nieuws dat de wereld niet bereikt.. Ik vraag wel eens aan vrienden en familie die niet in de bloembollensector werken wat voor nieuws ze vernemen over de bloembollen? Het blijft dan meest een poosje stil en dan vertellen ze dat ze er weinig tot niets van meekrijgen. Dat is voor ons zelf behoorlijk anders. Er is veel nieuws, positief en negatief, en het meeste horen en lezen we en sturen we naar elkaar door. Soms lijkt het wel alsof het alleen maar over bloembollen gaat. Maar mensen van buiten de sector krijgen er dus nauwelijks wat van mee. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Wij krijgen ook veel minder mee van sectoren waar je niet of nauwelijks bij betrokken bent. Weet u bijvoorbeeld wat er in de metaal- of onderwijssector speelt op dit moment? Weer terug naar ons bollenvak. Ik gaf al aan dat er positief en negatief nieuws is te vernemen. Voor mij waren deze twee uitersten onlangs naast elkaar te zien. Ik reed, met de auto, langs prachtige bloeiende hyacintenvelden en voor mij waren actievoerders bezig met spuitbus en een mal om een kreet op het fietspad te spuiten. Het bleek een actie tegen ‘landbouwgif’, aldus de actiegroep Pesticide Action Network (PAN). Ik wil u oproepen om je niet van de wijs te laten brengen door dit soort acties. De agenda’s voor verdere verduurzaming zijn daar te belangrijk voor. Stimuleren doet het mij en u echter niet, irriteren wel.

De logica van de macht (Blog Paul)
19 maart 2025De logica van de macht: Een verhelderende blik op machtsrelaties. De media is druk met berichtgeving over de macht van de machthebbers van nu; Trump, Poetin en Xi Jiping. Macht is een fascinerend en vaak controversieel onderwerp waar een heel verhelderend boek over is geschreven. In het boek 'De logica van de macht' biedt Mauk Mulder een diepgaande analyse van machtsrelaties en de verschillende vormen van macht die in onze samenleving voorkomen. Mulder definieert macht als een relatie tussen ten minste twee individuen of groepen, waarbij de één richting kan geven aan het gedrag van de ander. Deze definitie benadrukt dat macht niet alleen in de handen van de machtige ligt, maar ook beïnvloed wordt door de minder machtige. De minder machtige speelt een cruciale rol in het bepalen van de dynamiek van de machtsrelatie door hun reacties en gedragingen. Een van de kernpunten in Mulder's theorie is de 'machtsafstandreductie theorie'. Deze theorie stelt dat er altijd machtsverschillen bestaan, maar dat macht noodzakelijk en vaak nuttig is. Macht kan organisaties en instellingen veiliger, effectiever, innovatiever en transparanter maken, mits het integer wordt uitgeoefend. Wanneer macht echter louter voor eigenbelang wordt aangewend, raakt het gecorrumpeerd en kan het leiden tot negatieve gevolgen voor de samenleving. Kortom, 'De logica van de macht' van Mauk Mulder is een waardevol werk dat je kan helpen om de complexiteit van macht beter te begrijpen en ermee om te gaan op een manier die zowel individuen als organisaties ten goede komt. Doe er je, integere, voordeel mee!