Laat de zon maar komen

20-07-2021

Wie nu langs de locatie van CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel rijdt, valt misschien op dat er op het dak van hal 18 wat werkzaamheden gaande zijn. De zonnepanelen die hier worden gemonteerd zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de stroomvoorziening op de locatie.

Vertraging
Terwijl op het veld de voorjaarsgewassen worden gerooid, zijn bij CNB Koelen & Prepareren de opgeplante tulpen van het zuidelijk halfrond aangeleverd. “Die staan nu in de cel te wortelen”, vertelt manager Jos Duin. “Verder hebben we de eerste tulpen in de 34 graden gezet. Afhankelijk van het stadium waarin ze verkeren, krijgen ze deze behandeling om de aanleg van de bloemvorming te versnellen.” Dat is dit jaar wat meer nodig dan anders, weet Duin. “We hadden immers te maken met een koud voorjaar waardoor alles zo’n twee weken vertraging heeft opgelopen. Wil je toch op tijd in de markt zijn, zul je dus iets moeten versnellen. Gelukkig kan dat door middel van deze temperatuurbehandeling.”

Duurzamer
Voor het team van CNB Koelen & Prepareren is het verder nog even afwachten totdat de echte grote seizoensdrukte gaat loskomen. “Intussen vorderen we goed met de vervanging van de koelinstallaties, zodat we straks een stuk duurzamer kunnen gaan werken. En over duurzaam gesproken: op het dak van hal 18 komt ook het zonproject goed op stoom. Met de zonnepanelen die hier worden geïnstalleerd kunnen we voor een deel in onze eigen stroombehoefte voorzien. Door vertraging in de aanlevering loopt dit project wat uit in de planning, maar we verwachten dat de installatie op redelijke korte termijn kan worden afgerond. Dus laat de zon maar komen.”

Klaar voor het seizoen
Eén van de oorzaken van die vertraging is corona. “Daar hebben we nog steeds mee te maken, in wat voor vorm dan ook”, weet Duin. Overigens zijn de coronamaatregelen bij CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel inmiddels afgeschaald, in lijn met de landelijke richtlijnen. “Corona is echter niet de wereld uit, dus het blijft nog opletten voor ons allemaal. De basisregels rondom afstand houden, handen wassen en dergelijke, blijven nog gewoon van kracht.” Gelukkig staat dat een soepel verloop van de werkzaamheden niet in de weg bij het koel- en preparatiebedrijf. “Zeker niet. Wij zijn helemaal klaar voor het seizoen.”

 

Highlighted image: Laat de zon maar komen

Vergelijkbaar nieuws