Land gezocht voor starters

01-05-2018

In de tijd van de crisis was er volop land te koop en lagen er kansen voor starters en gevestigde ondernemers met uitbreidingsdrang. Nu de markt weer is aangetrokken en bedrijven alleen maar groter zijn geworden, wordt het voor de startende ondernemer steeds lastiger om de hand te leggen op goede grond. En dan ook nog voor een redelijke prijs.

Ontwikkelingen
Er is veel behoefte aan goed land en aan grond met een bouwblok, weet Frans van der Geer van CNB Makelaardij. “De schaalvergroting is al een aantal jaren aan de gang. Die ontwikkeling heeft een oorzaak en kent ook de nodige gevolgen. Een belangrijke oorzaak is dat bollenbedrijven anno nu een bepaalde omvang nodig hebben om bedrijfseconomisch te kunnen werken en hun machines rendabel te laten draaien. Die ontwikkeling brengt met zich mee dat bedrijven steeds kapitaalsintensiever worden. Dat maakt het voor eventuele opvolgers lastig om over te nemen. Je ziet dat daar allerlei oplossingen voor worden bedacht, bijvoorbeeld door gefaseerd uit te stappen of het bedrijf in delen ‘op te knippen’ en te verkopen. Voor de startende ondernemer is dat een ander verhaal.”

Snel verkocht
Hoewel het in deze tijd niet eenvoudig is, vooral vanwege de stevige investeringen die het vraagt, zijn er nog altijd enthousiaste ondernemers die besluiten een bollenbedrijf te starten. “Zij zouden het liefst willen beginnen met een bescheiden stuk grond dat ze voor een redelijke prijs kunnen aankopen. We lopen er tegenaan dat het aanbod voor deze groep zeer beperkt is. In de tijd van de crisis is al veel grond in andere handen overgegaan. Wat er nu sporadisch vrijkomt, is vaak al snel weer verkocht aan grote ondernemingen en de starter grijpt ernaast.”

Link leggen
De Makelaardij wil ook de groep startende ondernemers graag van dienst zijn. “Ondernemers die van plan zijn om (delen van) hun land te verkopen of te verhuren of die een stuk grond met een bouwblok voor de verkoop willen aanbieden, verzoeken wij dan ook om contact met ons op te nemen. Wij kunnen de link leggen met geïnteresseerde, startende ondernemers die hier graag voor in aanmerking willen komen.” Wie meer wil weten over de dienstverlening van CNB Makelaardij, grond wil (ver)huren of (ver)kopen kan contact opnemen via makelaardij@cnb.nl of bellen naar 0252-431360.

Tekst: Monique Ooms 
Foto: René Faas 

Highlighted image: Land gezocht voor starters

Vergelijkbaar nieuws