Lelieseizoen 'met horten en stoten' van start

04-01-2022

Het team van CNB Koelen en Prepareren was er helemaal klaar voor om de jaarlijkse aanvoer van lelies te ontvangen en verwerken. De start van het seizoen verliep echter niet zoals gebruikelijk, de bollen kwamen wat trager binnen dan normaal.

Te vroeg
Half december is het nog te vroeg om iets over de lelieoogst te kunnen zeggen, en manager van CNB Koelen & Prepareren Jos Duin wil dan ook niet op de zaak vooruitlopen, maar hij krijgt de indruk dat het lelieseizoen niet loopt zoals gebruikelijk. “We krijgen signalen dat de oogst minder is dan vorig jaar, maar half januari weten we dat eigenlijk pas zeker. Nu valt in elk geval op dat de aanvoer van leliebollen met horten en stoten gaat. Er komt geen constante stroom binnen, het gaat als het ware in plukken. Onze automatische lelielijnen kunnen heel wat capaciteit verwerken. Maar, we hebben af en toe een lijn moeten stilzetten vanwege de haperende aanvoer.”

Invloeden
Over de kwaliteit van de lelies die binnenkomen, zegt Jos: “Er lijkt iets meer sprake te zijn van fusarium en de wortels zijn soms aan de korte kant. Ook is het aantal grote maten minder dan vorig jaar.” Niet alleen in de aanvoer en kwaliteit, ook in de verkoop is dit een bijzonder jaar voor lelies, stelt Jos. “Sowieso is in het bollenvak elk jaar anders. Sinds het voorjaar van 2020 is de pandemie ook nog eens van invloed. Dat merk je ook in het koopgedrag van de export. Eerst werden veel orders afgezegd door hun klanten, en inmiddels is de vraag juist weer enorm.” Verder verwacht Jos dat de hoge energieprijzen ook op het lelievak van invloed zullen zijn. “Dat speelt zeker voor de broeierij een rol.”

Ijstulpen
Wat verder opvalt, is dat in de ijstulpen de beworteling ‘razendsnel’ gaat. “Wij zijn altijd alert op een goed verloop van het proces rond de ijstulpen. Voor de beste kwaliteit is het belangrijk om de bollen precies op het juiste moment in te vriezen.” De animo voor ijstulpen is iets groter dan andere jaren. “Je kunt je voorstellen dat de enorme run die er op tulpen was het afgelopen seizoen, daar wel debet aan is. Inspelend op de enorme vraag vanuit de markt hebben broeiers wellicht extra orders en nieuwe aanvragen ontvangen. Om aan die vraag te kunnen voldoen, zijn er veel bollen nodig.”

Vertrouwen
“Wij bedanken onze klanten voor het vertrouwen dat zij ons ook in 2021 hebben geschonken en wensen iedereen mooie, sfeervolle feestdagen en een gezond en succesvol 2022. Ook dan staan wij weer voor u klaar.”

Highlighted image: Lelieseizoen 'met horten en stoten' van start

Vergelijkbaar nieuws