Leren (Blog: Paul Peters)

13-04-2021

Met enige regelmaat zit ik ‘in de schoolbanken’ om me te laten bijspijkeren voor nieuwe inzichten. Op dit moment zijn dat inzichten rondom personeelsbeleid. Daarin komt ook 'de kennis over hoe mensen leren' voorbij. Daar zijn namelijk allerlei theorieën over.

Eén van die theorieën zegt dat mensen leren door te doen. Dat spreekt mij en u, denk ik, erg aan. In het bloembollen- en vaste plantenvak zijn veel doeners te vinden. Logisch want er moet veel gebeuren. Een ander voorbeeld van leren is imiteren. De ander nadoen. Het is daarin belangrijk dat de ander ervaren is en weet wat hij doet. Tot slot leren we veel van elkaar in de groep.

Eén van mijn medestudenten is een districtchef van de politie in Den Haag. Zoals in politieseries te zien is houden ze ook in Den Haag in de politieteams briefing en debriefing. Dat heeft ook te maken met dat de dagploeg de zaken doorgeeft aan de avondploeg en andersom. Ik zie dit ook veel bij u terug op de kwekerij of broeierij. ’s Ochtends even de dag doornemen met elkaar en soms ’s avonds afsluiten. Heel waardevol en dus ook een belangrijk leermoment.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Paul Peters (Manager bemiddeling).

Highlighted image: Leren (Blog: Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws