Markten (Blog Paul)

13-02-2024

Het is alweer afwachten wat ‘de markten’ gaan doen. Of anders gezegd wat is de stemming in het vak? Dit is een belangrijk onderwerp wat we veel met elkaar bespreken. Zeker nu we elkaar regelmatig treffen tijdens de diverse productshows. De tulpenbloemen doen het afgelopen weken prima op de veilingklok. Nu weet ik dat de meeste tulpenbloemen via andere kanalen hun weg vinden en toch is de veilingklok nog een veelvuldig aangehaalde graadmeter. Dat is ook niet zo gek want wanneer er geen stemming zou zijn zouden de prijzen op de klok ook lager zijn dan nu.

Tulp
In de tulpenbollen voor oogst 2024 is ook zeker sprake van stemming. Er is minder geplant, de verwachting is dat er tegenvallers zijn in de oogst en met de goede stemming nu in de bloemen maakt dat de gemiddelde prijs oploopt. We liggen bij CNB nu in geschreven omzet flink voor op die van oogst 2023 terwijl we minder stuks hebben geschreven.

Dahlia
In de markt van dahliaknollen is de verandering in stemming stevig te noemen. Daar waar oogst 2022 een goed jaar was viel oogst 2023 behoorlijk tegen wat betreft de voorhandel. In het daghandelseizoen zelf heeft er echter flink wat handel plaatsgevonden, tegen hogere prijzen, waardoor de omzetdaling van de voorhandel nog enigszins is goedgemaakt. De stemming voor oogst 2024 is echter weer verbeterd ten opzicht van oogst 2023. Ook bij dahlia komt dit deels door de goede prijsvorming en de verwachting dat de markt niet overvoerd wordt in de daghandel.

Lelie
Tot slot is het lelieseizoen door de moeilijke oogstomstandigheden van oogst 2023 voor velen een flink tegenvallend seizoen. De afwikkeling ervan vraagt nu alle aandacht waardoor er nauwelijks handel is opgestart voor oogst 2024. Duidelijk mag zijn dat er flink minder plantgoed is.

Zo zijn de verschillende markten, zoals altijd, volop in beweging. Dat maakt de handel boeiend en daarom raken we er nooit over uitgepraat.

Highlighted image: Markten (Blog Paul)