Milde winter positief voor broeierij

04-03-2019

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt. 

We kunnen zomaar nog een keer overvallen worden door een flinke vrieskou, dus het is nog te vroeg om iets te zeggen over resultaten voor de langere termijn. Helder is wel dat op dit moment de broeierij weinig tot geen belemmeringen ondervindt vanwege de milde winter en het voorzichtig opstomende voorjaar. Toch is enige voorzichtigheid wel geboden.

Zonnig voorjaar
Bij de productie van dit artikel, staat de zon flink te stralen op de daken van de Nederlandse kassen. “Na een milde winter rollen we nu een zonnig voorjaar in. Met als gevolg dat de gewassen in de kassen goed groeien en er weinig problemen zijn, op enkele kiepers en wat zweetblad na”, is de ervaring van teeltadviseur Nico Hof. “Waar je wel voor moet oppassen met deze zoninstraling, is dat het EC-gehalte in het water niet te hoog mag oplopen. Daardoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en ontstaat er een calciumtekort, met scheurblad als gevolg. De celwanden in het blad knappen en dat ziet er niet goed uit. Als dat gebeurt, kun je de plant weggooien.”

Controleren en koelen
Hof adviseert: “Hou de bemesting in de gaten en controleer regelmatig de EC-waarden van het voedingswater. Verder is het goed om het gewas actief te koelen en voor voldoende verdamping te zorgen. Dat kun je realiseren door op tijd te schermen zodat de temperatuur niet te veel oploopt en door de lucht in beweging te houden. Daarvoor kun je ventilators gebruiken of luchtslangen.” Over het algemeen verloopt het broeiseizoen mooi en gelijkmatig, stelt Hof. “De kwaliteit is goed en broeiers zijn tevreden over de prijzen.”

Door het mooie weer kunnen kwekers nu al selecteren in de gewassen op het land. “Dat is absurd vroeg. Het gewas knalt deze weken de grond uit. Als deze tendens doorzet, krijgen we een vroeg jaar. Maar, daar durf ik nog niks over te zeggen. We kunnen zomaar nog wat vorst krijgen en dan wordt alles anders.” Voor tulpenbroeiers kan dit warme voorjaar nadelig zijn. “Je zit dan nog volop in de broeierij in de kas terwijl het seizoen buiten ook al begint te draaien. Dat kan zorgen voor een spagaat in het arbeidsprofiel.”

Verwachte opbrengst
Een milde winter, een lekker zonnig voorjaar, geen overlast van water: dat voorspelt voor dit seizoen een stevige opbrengst. “Dat zou kunnen. Ook daarvoor geldt echter dat het nog wat vroeg is om daarover verwachtingen uit te spreken. De bollen hebben nog een flinke groeitijd te gaan en in die periode kan er met het weer nog van alles gebeuren. Dat is dus nog even afwachten. Ik kan alleen maar zeggen dat het er nu, zo eind februari, erg goed uitziet.”

Tekst: Monique Ooms

Highlighted image: Milde winter positief voor broeierij

Vergelijkbaar nieuws