Nieuwe Europese normen hebben gevolgen voor taxaties

17-08-2020

Tegenwoordig moeten taxatierapporten voldoen aan Europees vastgestelde normen. Ook voor taxaties van landelijk vastgoed houdt men vast aan het zogenoemde EVS-rapport wat staat voor European Valuation Standards. Dat maakt taxeren er niet makkelijker op.

Volgens de Europese regels die zijn vastgelegd in de European Valution Standards moet een agrarisch bedrijf in Nederland op dezelfde wijze worden getaxeerd als een bedrijf in bijvoorbeeld Portugal. “Dit is bedacht in een kamertje ergens in Brussel, maar in de praktijk natuurlijk niet of nauwelijks uitvoerbaar”, vindt Bas Scholten, directeur van CNB Makelaardij BV. Deze nieuwe regelgeving leidt bovendien tot kostenverhoging, stelt Scholten. “We moeten uitgebreidere rapporten maken en dat brengt extra kosten met zich mee. Kosten die opgelegd worden door instanties en waar je als kweker eigenlijk niet op zit wachten. Helaas is het niet anders, vooruitgang gaat soms ook gepaard met nadelen.”

Vier ogen principe
Het extra werk en de kostenverhoging worden ingegeven door de eisen die zijn vastgelegd in het EVS-rapport, licht Scholten toe. “Zo wordt er geëist om met het vier ogen principe te werken waarbij voor elk rapport een tweede taxateur zijn ‘plausibiliteit moet verklaren’ om de juistheid van de taxatie te bevestigen. Verder moet het rapport minimaal drie referenties bevatten van objecten in de omgeving en mag een EVS-rapport alleen worden gemaakt door een gecertificeerd taxateur voor landelijk vastgoed, wonen of bedrijfsmatig vastgoed.”

Referenties vinden
Bij het vinden van referenties in het landelijk vastgoed ondervinden taxateurs last van de ‘vervuiling van transacties’, vertelt Scholten. “Hiermee bedoel ik dat bij verkoop van een kwekerij één prijs voor het land, het huis en de schuren in de kadasters is terug te vinden. Lukt het je toch om de desbetreffende akte boven water te krijgen, dan nog wordt er bij agrarische objecten vaak geschoven met de prijs tussen land en opstallen vanwege de verschillende tarieven in de overdrachtsbelasting. Voor het taxeren van alleen een schuur is het dus lastig om alleen al één referentie te vinden, laat staan drie.”

Eigen database
Vanuit de brancheorganisaties zijn er platforms ontwikkeld om dit te filteren, maar: “Het is vaak de keus van de makelaar/taxateur om deze data in te voeren. Meestal gebeurt dit dus niet. Gelukkig heeft CNB Makelaardij een grote eigen database waaruit we kunnen putten. Bovendien werken wij met twee gecertificeerde landelijk vastgoed taxateurs zodat ook het vierogen principe niet door een extern bedrijf hoeft te gebeuren.”

Meer informatie? Neem dan contact op met Bas Scholten of Stefan van der Vlugt

 

Highlighted image: Nieuwe Europese normen hebben gevolgen voor taxaties

Vergelijkbaar nieuws