Nieuwe lelielijn neemt werk uit handen

26-11-2019

Saai is het nooit bij CNB Koelen & Prepareren. Nu de lelies volop worden gerooid en de ijstulpen de cel in gaan voor de beworteling is het weer plezierig bedrijvig in Bovenkarspel. Met de nieuwe hal erbij en de aanschaf van een geautomatiseerde lelielijn verloopt het werk soepel.

Weersomstandigheden
De natuur laat zich niet dwingen en ook dit jaar zorgt dat soms voor wat ongemakken bij de klanten van CNB Koelen & Prepareren, weet manager Jos Duin. “De omstandigheden zijn dit najaar nogal nat, waardoor het rooien van de lelies niet overal even gemakkelijk gaat. Tegelijkertijd moeten de tulpen worden geplant, en ook daarvoor zijn droge dagen nodig. Als die stromen elkaar kruisen op het bedrijf, is dat lastig.” Daarbij komen de lelies minder schoon van het land dan je zou wensen. “Dat brengt risico’s met zich mee, zoals waterschade, schubrot en Penicillium. De eerste symptomen daarvan tekenen zich al snel af. Overigens zijn de lelies dit seizoen wel mooi afgestorven, beter dan vorig jaar.”

Meer capaciteit
Als de bollen dan op de locatie in Bovenkarspel binnenkomen, is CNB Koelen en Prepareren er helemaal klaar voor. “We hebben een nieuwe lelielijn aangeschaft. De lijn die we hadden staan, was verouderd en daardoor storingsgevoelig. Dat vergroot het risico op stilstand en dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken. We zijn erg blij met de nieuwe lijn. De capaciteit is toegenomen, we kunnen met minder mensen meer werk verzetten. Het zware tilwerk is overgenomen door de machine, het proces is meer geautomatiseerd, dus ook voor onze medewerkers is de nieuwe lelielijn een vooruitgang.”

Hal in gebruik
Verder is hal 18 in gebruik genomen. “De eerste cellen zijn al gevuld met ijstulpen voor de beworteling.” De ijstulpen lijken iets eerder binnen te komen dan vorig jaar. Verder verloopt de aanvoer hiervan zoals gebruikelijk.” Klanten gebruiken hiervoor diverse soorten fust. “Het is aan ons om dat allemaal mooi met elkaar te laten matchen in de cel, op zo’n manier dat de lucht er optimaal doorheen kan stromen.” Verder is de temperatuurbeheersing in de cellen een aandachtspunt. “Uiteindelijk draait het allemaal om het creëren van de juiste omstandigheden voor het product op het juiste moment. Dat is ons vak en daar zetten we ons meer dan 100 procent voor in.”

Tekst: Monique Ooms

Highlighted image: Nieuwe lelielijn neemt werk uit handen

Vergelijkbaar nieuws