Nieuwe rassen

20-03-2018

De marktbroeishows in tulpen zijn weer voorbij. Veelvuldig stelde u zich daar de vraag welke rassen voor uw kraam een aanvulling zouden zijn. U besteedt veel geld aan de aanschaf van nieuwe rassen. Logisch, want het maakt nogal uit of je een interessante kraam bollen teelt. Een kraam bollen is echter aan onderhoud onderhevig. Rassen komen en rassen gaan.

Wat is een goed ras? 
Nu weten we allemaal dat het ontzettend lastig is om te bepalen wat een goed ras is. Er is veel behoefte om dat goed te kunnen inschatten. Ik hoor veelvuldig dat veredelaars meer informatie moeten verschaffen of zelfs garant zouden moeten staan. Ook hoor ik dat onze vertegenwoordigers veel meer informatie zouden moeten geven over groei, bloei, marktpotentie en resistenties.
De vraag is of informatie en garanties zorgen dat een ras succesvol wordt. Het is eerder een kwestie dat we het eenvoudigweg niet weten. We hebben allemaal wel een gevoel en een mening bij een nieuw ras. Maar echt weten? Natuurlijk weet de een meer dan de ander. Maar nogmaals, niemand kan vooraf met zekerheid zeggen of een ras succesvol zal zijn.

Sleutel tot succes
Toch is voor het onderhoud van de kraam de aanschaf van nieuwe rassen onontbeerlijk. Om dit zo succesvol als mogelijk te laten verlopen is het aangaan van langdurige relaties met veredelaar en afnemer de enige sleutel tot succes. In een omgeving van langdurige relaties ontstaat vertrouwen en gedijd kennis. Dit is precies waar we met onze bemiddeling op inzetten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Peters, manager bemiddeling via 0252 -431 493 of p.peters@cnb.nl

Highlighted image: Nieuwe rassen