Nobelprijs naar veilingen (blog Paul Peters)

13-10-2020

CNB verzorgt al ruim 100 jaar veilingen in het bloembollenvak. Het viel mij daarom op dat de Nobelprijs voor Economie dit jaar naar het onderwerp ‘veilingen’ is gegaan. De Nobelprijswinnaars Robert B. Wilson en Paul R. Milgrom hebben studie gedaan naar veilingen met als gevolg dat veilen modern is gebleven. Door de Nobelprijswinnaars is vooral het gedrag van kopers geanalyseerd.

Voor de geïnteresseerden lees het persbericht van het Nobelcomité hier

Belangrijke rol
We zien bij CNB ook voor de toekomst een belangrijke rol voor veilingen weggelegd. Voor materialen blijven we dat in samenwerking doen met Troostwijk. Bij Troostwijk wordt ook veel studie gedaan naar gedrag van kopers om de software van het veilen verder te verfijnen. Zelf zijn we bij CNB aan het kijken of we het groen veilen kunnen doorontwikkelen. We doen dat samen met Philip Ruigrok die we een stageplek hebben aangeboden. Philip doet de stage vanuit de HAS Den Bosch. Dit project is voor CNB en voor Philip erg leerzaam.

Kansen
De snelle ontwikkeling van technologie is de belangrijkste oorzaak dat ‘oude technieken’, zoals bijvoorbeeld het veilen, een nieuwe impuls kan worden gegeven. Ik verwacht dat we op veel meer fronten een versnelde ontwikkeling door gaan maken. De documentaire ‘de boer van de toekomst’ die afgelopen zondagavond op TV was te zien (VPRO Tegenlicht) wees daar ook op. Er liggen kansen voor onze mooie sector!

Heeft u vragen of een suggestie? Neem dan contact op met Paul Peters, Manager Bemiddeling.

Highlighted image: Nobelprijs naar veilingen (blog Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws