Over en tekort (Blog: Paul Peters)

31-08-2021

Het begrip ‘over en tekort’ is in de bloembollenhandel een bekend begrip. Inkopers kijken al jaar en dag naar hun 'over en tekort' lijsten en werken daarin naar de nul. Niets over en niets tekort is het streven.

Evenwicht
Wanneer ik het idee van 'over en tekort' over het verloop van een aantal jaren analyseer dan zie ik dat aanbod steeds beter aansluit op vraag. Op de 'over en tekort' lijsten staan steeds minder grote tekorten en grote overschotten. Los van incidenten is er steeds meer evenwicht.

Verschuivingen
Dat komt enerzijds doordat kwekerij/broeierij steeds groter in omvang wordt, maar ook doordat er steeds intensiever wordt samengewerkt en steeds beter wordt afgestemd. Dat merken we bij CNB doordat de daghandel seizoenen steeds korter worden en de werkzaamheden steeds meer verschuiven naar de voorverkoop. Natuurlijk laten seizoensinvloeden zich nog gelden maar de onderstroom is duidelijk herkenbaar.

Ik verwacht dat het einde van deze ontwikkeling nog niet is bereikt. Het is goed om dit in strategische besluiten mee te laten wegen. Dat doen we bij CNB in ieder geval wel.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Paul Peters (Manager bemiddeling).

Highlighted image: Over en tekort (Blog: Paul Peters)

Vergelijkbaar nieuws