'Purple Pride' een multifunctionele hyacint.

12-12-2017

Met zijn donkerpaarse kleur en zijn sterke groei- en broei-eigenschappen weet hyacint ‘Purple Pride’ zich met gemak te onderscheiden in de markt. Nu teelt Kapiteyn uit Breezand nog maar een bescheiden hectare van dit gewas, maar er is uitzicht op groei. 

Hyacint ‘Purple Pride’ is een zaaisel uit 1991 uit een kruising tussen Paul Hermann en Zeus van IVT. De donkerpaarse hyacint komt uit de stal van Orientalis, een samenwerking tussen Kapiteyn, P.A. de Groot en Rooijakkers Breezand, vertelt Tim Kapiteijn. “Binnen de samenwerking wordt dit soort door ons geteeld, inmiddels staat er ongeveer 1 hectare opgeplant.”

Intens paars
De hyacint met de opvallende kleur beschikt over een verzameling van sterke eigenschappen. “Het soort is niet erg gevoelig voor grijs en snot en beschikt over een goede groeikracht en sterke beworteling. In de teelt is hij probleemloos, wij zien dit soort als de verbeterde versie van Splendid Cornelia. Wat ‘Purple Pride’, naast de intens paarse kleur, ook aantrekkelijk maakt, is dat dit soort zich leent voor vele toepassingen: voor de droogverkoop, maar ook voor de pottenbroeierij en als snijhyacint. Een multifunctionele hyacint dus. Dat maakt hem geschikt voor vele markten.”

Stijgende lijn
Kapiteyn verwacht dat de vraag naar ‘Purple Pride’ zal groeien. “We merken nu al dat de markt erom vraagt, dit belooft een populaire hyacint te worden. Sowieso was de vraag naar hyacinten groot omdat de oogst wat tegenviel. Daar heeft deze relatieve nieuwkomer ook zeker van geprofiteerd. Vooral vanwege zijn brede toepassingsmogelijkheden, voor zowel binnen als buiten, voorzien wij de komende jaren een stijgende lijn. Zowel in de teelt als in de broeierij. Daar gaan we veel consumenten blij mee maken.” 

 

Tekst: Monique Ooms
Fotografie: René Faas

Highlighted image: 'Purple Pride' een multifunctionele hyacint.

Vergelijkbaar nieuws