Terugblik CNB Bloem- en relatiedagen 2024!

16-01-2024

In het verleden kon je de hele winter vullen met het bezoeken van bloembollenshows. Dat is beduidend minder geworden. Wellicht dat mede daardoor de CNB Bloem- en relatiedagen begin januari zo goed werden bezocht. Bezoekers spraken hun waardering uit voor de mogelijkheid om ‘bollen te kijken’ en te kunnen bijpraten met collega’s en vertegenwoordigers. ‘We maken er een mooi daggie van.’

De CNB Bloem- en relatiedagen boden volop gelegenheid voor verbinding, een belangrijk thema voor CNB. In het vernieuwde handelscentrum waren bovendien diverse bloeiende bolproducten op vazen en in fraaie arrangementen te zien. In het handelscentrum waren ook CNB Makelaardij, CNB Veilen met Troostwijk, CNB Teeltadvies, mijn CNB en BVS aanwezig, waar klanten met al hun vragen terechtkonden. De Mijnzaal was gereserveerd voor de marktbroeishow van het CNB Bloembollenteam, met een keur aan vroege tulpen. “Dit is echt een publiekstrekker, hier komen onze klanten graag voor naar Lisse”, vertelt CNB-vertegenwoordiger Dick de Mooij. Hij loopt met een aantal van zijn klanten langs de bakken, geeft tekst en uitleg en beantwoordt vragen. Hij is tevreden over de kwaliteit van de show. “De tulpen staan er best bij, ze lijken iets beter te broeien dan vorig jaar. Bezoekers krijgen hiermee een goed beeld van het vroege assortiment.”

‘Weten wat er te koop is’

Jack Vriend van de firma C.N.A. Vriend uit Spierdijk wil graag ‘weten wat er te koop is’ op tulpengebied. “Wij telen zo’n 24 hectare tulpen en we houden altijd onze ogen open voor nieuwigheden. Het is goed om op de hoogte te blijven van het aanbod. Op de vaas staan alle tulpen er altijd mooi bij. Bij deze marktbroeishow kun je goed zien hoe een tulp zich in de praktijk gedraagt. Dat is interessant.” Mark Wijnker en zijn zoon Koen kweken tulpen in ’t Veld. Ze geven hun ogen goed de kost. “Wij hebben een kleine kwekerij en zijn dus niet op zoek naar massasoorten, maar naar het exclusieve werk. Daarbij moet een soort goed passen in je kraam. Zo hebben wij al de nodige dubbelen, het moest dus echt iets anders zijn. Een tulp is bovendien een goede tulp als hij geld oplevert.” Dat CNB deze dagen organiseert, juichen ze toe. “Er zijn steeds minder shows en je wilt toch bijblijven met de ontwikkelingen. Dus mooi dat dit er nog steeds is.”

‘Nuttig en gezellig’

In het handelscentrum zijn lelievertegenwoordigers Peter Kapteijn en Henri Omta af en aan in gesprek met klanten. “Het doel van deze dagen is vooral: samen zijn. Elkaar weer even ontmoeten en bijpraten. De echte handel doen we op een ander moment.” En bij te praten is er genoeg. “Het is geen makkelijke tijd voor de leliebranche, door het weer en de vele regen zijn de omstandigheden op het land verre van ideaal. Dus goed om er even uit te zijn, vakgenoten te ontmoeten, je verhaal te delen en mooie lelies te kijken.”

Tulpenkweker Sam Meissen is samen met zijn collega van de Gebroeders Boon uit Hem naar Lisse gekomen. “We combineren dit met een bezoek aan de Mechanisatiebeurs. We maken er een mooi daggie van.” Hij heeft net zijn rondje door het handelscentrum afgerond. “Even bijpraten met collega’s, een bakkie doen, vertegenwoordigers spreken en ik kwam ook nog een van mijn afnemers tegen. Heel nuttig en gezellig.” Hij is niet speciaal op zoek naar nieuwe soorten. “Ik heb toevallig net een nieuw soort gekocht, maar het is altijd interessant om te zien wat er zoal op de markt is.” Hij vindt de CNB Bloem- en relatiedagen ‘een goed initiatief’. “Dit zijn altijd goede momenten om elkaar even te zien. Dat blijft waardevol.”

Op de donderdagavond werden de CNB Bloem- en relatiedagen afgerond met een drukbezochte netwerkborrel en saté. Een gezellige afsluiting na zeer succesvolle dagen die bijzonder veel bezoekers trokken. Daarmee is het jaar goed begonnen voor CNB.    

 

      

 

 

Highlighted image: Terugblik CNB Bloem- en relatiedagen 2024!