Van trage start naar volle bak

21-01-2020

Het lelieseizoen kwam, door de natte omstandigheden op het land, langzamer op gang. Maar, toen het eenmaal op gang was, kwam de aanvoer ook goed los. Ondertussen gaat de beworteling van tulpen in de cellen gewoon door, en ook dat vraagt aandacht.  CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel draait op volle toeren.

“Geen jaar is hetzelfde”, weet manager Koelen & Prepareren Jos Duin inmiddels. “Vorig jaar kwamen de lelies heel geleidelijk binnen en duurde het seizoen erg lang. Nu was de start wat trager vanwege de slechte weersomstandigheden bij het rooien. Aanvankelijk kregen we kleinere volumes binnen. Maar, inmiddels is de aanvoer in volle gang.” Direct ervaart het team in Bovenkarspel de voordelen van de uitbreiding met de bouw van hal 18. “Met de oplevering van hal 18 zijn er direct zeven nieuwe gekoelde docks bij gekomen voor het laden en lossen. Daar maken we nu volop gebruik van. We zijn, bij wijze van spreken, het dock niet meer af geweest.  

Stevig aanpoten
Koelen en Prepareren start dit seizoen ook met twee nieuwe volledig automatische lelielijnen. “Daar moesten we direct mee aan de bak. En je weet hoe dat gaat met nieuwe machines, er is altijd wel sprake van kinderziektes. Helemaal zonder storingen lukt het bijna nooit. Dus het was stevig aanpoten voor het team. Gelukkig kunnen altijd op onze medewerkers bouwen. Als er aangepakt moet worden, staan ze er en kunnen klanten erop vertrouwen dat alles netjes wordt verwerkt. Een team om trots op te zijn dus.”

Nog meer te doen
Ondertussen staan ook de ijstulpen te bewortelen in de cellen. “Ook die hebben hun aandacht nodig. Niet teveel wortels, maar ook niet te weinig onder de bak, pengroei in de gaten houden en netjes weg stapelen omdat ze voor langere tijd in de ULO-cel verblijven. Het volume is iets toegenomen ten opzichte van vorig jaar.” Dit is ook de periode waarin het lelieplantgoed binnenkomt voor bewaring en lelieschubben voor de winterschubbehandeling worden weggezet. “Bij deze klus is het vooral in de beginfase belangrijk om continu de temperatuur te monitoren. Het is tenslotte weer het nieuwe uitgangsmateriaal voor de toekomstig leverbare lelies. Kwaliteit blijft altijd het uitgangspunt.” Verder gaat de ‘normale uitslag’ van tulpen voor de broeierij en lelies uit de ULO-bewaring gewoon door. “Ook hiervoor hebben we extra handjes nodig. Het aantal mensen dat in deze piekperiode bij ons aan het werk is, verdubbelt.” Tegelijkertijd moet de kwaliteit gewaarborgd blijven. “De klant moet er altijd op kunnen rekenen dat zijn product bij ons in de beste handen is. Het is elk jaar weer een mooie uitdaging om dat waar te maken.”

Tekst: Monique Ooms

Highlighted image: Van trage start naar volle bak

Vergelijkbaar nieuws