Veel nieuwigheden tijdens Bol-op-potdagen

18-02-2020

De bol-op-potmarkt is groeit nog altijd, de consument koopt maar wat graag een kant en klaar product. Om blijvend de aandacht vast te houden, is vernieuwing belangrijk. Wie interesse heeft in nieuwigheden, doet er goed aan om op 27 en 28 februari naar de CNB Bol-op-potdagen te komen op de Floratuin in Julianadorp.

Tweehonderd verschillende soorten
Als we de Floratuin begin februari bezoeken, zijn de voorbereidingen voor de CNB Bol-op-potdagen al in volle gang. “We hebben bollen opgehaald bij de kwekers in de Anna Paulownapolder. Die hebben we hier op potjes gezet en geprepareerd, om ze vervolgens op 27 en 28 februari in topvorm te kunnen showen”, vertellen vertegenwoordigers Arno Kroon en Mees Langelaan. In totaal zijn er straks tweehonderd verschillende soorten te zien van tulp, narcis, muscari en een aantal bijzondere bolgewassen, zoals allium. Dat de show bollen-op-pot centraal stelt, is geen toeval: “De belangstelling hiervoor is de laatste jaren alleen maar gegroeid.”

Succes gegarandeerd
De show brengt veel nieuwigheden. Mees: “Muscari BV heeft de laatste jaren veel veredeld en nu is een groot aantal nieuwe rassen voor de pot klaar voor marktintroductie.” Hij noemt variëteiten die opvallend zijn: “Muscari ‘Lindsay’ is blauw/paars en heeft een grote bloem, ‘Julia’ is wit/groen/blauw en ‘Manon’ is in het begin mintkleurig en bloeit uiteindelijk wit.” Arno vult aan: “Het mooie aan ‘Lindsay’ is dat de bollen ‘hufterproof’ zijn, ze doen het altijd. Succes gegarandeerd voor de consument.” Ook van narcis wordt een groot aantal variëteiten geshowd. Arno: “Zowel zaailingen als nieuwe soorten. Er is veel vraag naar grootbloemige soorten. ‘Lucky number’ is daar een mooi voorbeeld van. Narcis ‘Delnashaugh’ is een prachtige dubbele narcis die ook goed ligt in de markt.” Van tulp noemt hij ‘Pamplona’ als een opvallend soort dat zowel voor de pot als de snij geschikt is.

Combinatiebezoek
Onze vertegenwoordigers willen met de Bol-op-potdagen met name potbroeiers, maar ook exporteurs en kwekers trekken. Ze verwachten een internationaal publiek. “We hebben nu al afspraken met relaties die willen langskomen. Omdat onze dagen gelijk vallen met de Lentetuin, kunnen ze een combinatie maken en is het extra de moeite waard om naar de Noord te komen.”

Uitgedaagd
Voor Mees is dit zijn eerste bol-op-potevenement. “Ik groeide op in de bloembollen, mijn ouders hebben een kwekerij in Breezand. Tijdens mijn opleiding heb ik stagegelopen bij bollenbedrijven in het buitenland. Daarna heb ik even bij mijn vader gewerkt, totdat CNB mij benaderde voor deze baan. Verkopen vind ik interessant. Ik had een gesprek met Arno en mocht een dag met hem meelopen. Toen was het vrij snel duidelijk. Onlangs heb ik mijn contract getekend.” Arno is blij met zijn jonge collega. “Mees wil elke dag uitgedaagd worden, hij zuigt alle kennis op en denkt altijd na over hoe het beter kan. Dat is mooi, want als het gaat om kwaliteit, valt er altijd iets te winnen.”

Zien we jullie op de Floratuin? 

Tekst: Monique Ooms
Fotografie: René Faas

Highlighted image: Veel nieuwigheden tijdens Bol-op-potdagen

Vergelijkbaar nieuws