Volle zaal in Andijk

03-02-2020

Wederom een volle zaal in Andijk. Vol met vakgenoten betrokken bij de lelie en lang niet allemaal kweker. Het is fietsen met een gure tegenwind in de lelie. Voorzitter van de lelievereniging West Friesland, Wijnand van der Kooij, introduceerde zijn sprekers van de middag maar kon het niet laten om ook zelf zijn zorgen te uiten.

Een spiegel voor houden
Hans Tesselaar van Flynth zette als eerste spreker de toon door de zaal met genodigden letterlijk een manshoge spiegel voor te zetten. Dat was even schrikken voor de, vooral, heren. Hier en daar werd nog een hand door de haren gestreken om ze even netjes te schikken. Hans zette helder uiteen dat er in de lelieteelt maar door een enkeling geld wordt verdiend. Maar er zijn volgens Hans ook oplossingen waarbij ‘stoppen met het telen van troep’ de zaal rechtop deed zitten. Een gedurfde uitspraak waarop een ongemakkelijke instemming was te proeven. Hans nodigde de zaal ook uit om eens een andere sector te bestuderen.

Vergelijkbare problematiek
Hans werd op zijn wenken bediend want de volgende spreekster, Miriam Kooman van de NAK in Emmeloord, nam de zaal mee in de aardappelen wereld. Een andere wereld maar wel met een vergelijkbare problematiek als in lelies. Ook in de pootaardappelen is sprake van virussen, luizendruk, classificering en niet te vergeten een ontembare kwekerslust. De splitsing in teelt van pootgoed (plantgoed) en consumenten en zetmeel aardappelen (leverbaar) is een interessante gedachte voor de lelie.

Een mooi gebaar kwam vervolgens van het bestuur waar Piet Koopman voor 25 jaren inzet luid applaus en een mooie bos bloemen ontving.

Ex profvoetballer
Na een ‘bakkie troost’ en een koninklijke koek werd de zaal ‘gegrepen’ door Rory de Groot. Ex Feyenoord en Ex Excelsior. Als kleine jongen droomde Rory van een profcarrière in het voetbal. Zijn pad had hij zorgvuldig uitgestippeld maar zijn ambities strandden op Woudenstein. In zak en as bedacht Rory zich dat hij een niet aangeboord talent maar moest gaan aanspreken, dat van cabaretier. Een goed besluit bleek later want met een fantastisch en persoonlijk verhaal hield hij de leliemiddag Andijk wederom een spiegel voor; wanneer de tegenwind je noodlottig wordt, volg je hart en spring op een andere fiets! 

Highlighted image: Volle zaal in Andijk

Vergelijkbaar nieuws