Voorkom problemen door ethyleenmeting

03-08-2020

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt. 

Ook bewaarcellen hebben onderhoud nodig, met name als het gaat om de ventilatie. Als de bollen niet genoeg verse lucht krijgen omdat er onvoldoende wordt geventileerd, neemt de kans op te hoge ethyleengehaltes toe. En daarmee het risico op zuur en kwaliteitsverlies.

Controleren bewaarcellen
Bij CNB Bovenkarspel zijn onze teeltadviseurs druk bezig met het controleren van de bewaarcellen. Robèr Laan vertelt: “Dat moet je met enige regelmaat doen. Werken de ventilatoren goed, is de ventilatie-inlaat nog schoon zodat er voldoende verse lucht kan binnenkomen? Dat is in deze periode van oogsten heel belangrijk, vooral om het ethyleengehalte in de cellen in de hand te houden.” Een te hoog ethyleengehalte leidt immers tot problemen weet de teeltadviseur. “Het risico op verklistering is groot, waardoor je het volgend seizoen te weinig leverbaar overhoudt. En dat kost je rendement.”

Ventilatie sturen
Belangrijke oorzaken van een hoog ethyleengehalte zijn bollen die na het rooien en pellen niet goed gedroogd zijn, en bollen met wondjes. Beide werken zuur in de hand, met een hoog ethyleengehalte als gevolg. De teeltadviseurs werken dan ook met mobiele ethyleenmeters om de situatie in de cellen goed te kunnen monitoren. “Met die informatie kun je de ventilatie van de cellen optimaal sturen. Als je niet meet, weet je niet wat je doet, en kan het dus ook goed mis gaan.” Het teeltadviesteam leent de mobiele meters ook uit aan klanten. “Van een afstandje kunnen wij de grafieken uitlezen. Met die informatie kunnen wij de klant adviseren over de ventilatie in de cellen.”

Stadium G
Ethyleen heeft nog een ander gevolg voor de bollen: “Het kan ervoor zorgen dat de bollen later in stadium G komen, en dat kan vertraging opleveren in de broeierij.” De teeltadviseurs raden aan om voor het stadiumonderzoek de jongste bollen aan te leveren. “Het gewas is zeer onregelmatig afgestorven, met bruine en witte bollen als gevolg. Wij adviseren de witte bollen aan te bieden voor stadium G want die zijn het minst ver in stadium.” De collega’s doen het stadiumonderzoek voor klanten ook op locatie. “Dan komen we langs met de microscoop en weten klanten meteen waar ze aan toe zijn.” De gegevens van het team vind je hier. 

Het CNB Teeltadvies team zoekt een nieuwe collega! Ben of ken jij onze nieuwe Teeltadviseur? Bekijk de vacature hier. 

Highlighted image: Voorkom problemen door ethyleenmeting

Vergelijkbaar nieuws