Wat geeft de doorslag? (blog Paul Peters)

01-09-2020

Het is alweer begin september. Voor veel kwekers het moment om voorbereidingen te gaan treffen voor het plantseizoen van de voorjaarsbloeiers. Dat is altijd een lastig moment.

Vers in mijn geheugen ligt een lastig verkoopseizoen van oogst 2020. In tulp hadden we toen bij CNB ongeveer 15% minder omzet bij ruim 5% minder stuks. Kortom, flink lagere prijzen.

Rendabel
Diverse cultivars komen in de gevarenzone van ‘niet meer rendabel te telen’. Krimpen lijkt logisch maar de nieuwe plantmachine is pas rendabel wanneer er meer geplant wordt dan vorig jaar. Wat geeft de doorslag?

Onzeker
Wat echt belangrijk is bij een beslissing tot planten is de verwachting. Die lijkt, als gevolg van corona, onzekerder dan ooit. Toch bent u het aan uw zelf verplicht om de verwachting rondom afzet, stuks en prijs zo goed als mogelijk in te schatten. Pas dan kunt u verstandige beslissingen nemen.

Vertegenwoordigers
Het inschatten van de verwachting kan alleen door veel in contact te zijn met uw vertegenwoordiger en met uw kopende relaties. Mede vanwege corona gebeurd dat steeds vaker digitaal. Dat is voor veel van u niet vanzelfsprekend. Onze vertegenwoordigers zijn u hierin graag van dienst.

Heeft u opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze blog. Neem dan contact op met Paul Peters, manager Bemiddeling.

Highlighted image: Wat geeft de doorslag? (blog Paul Peters)