Weer lekker bloemen kijken

29-03-2022

Lange tijd maakte corona het onmogelijk om shows te organiseren. Daardoor was het lastiger om op de hoogte te blijven van nieuwigheden. Bovendien spraken vakgenoten elkaar minder vaak. De afgelopen tijd kon er gelukkig weer iets meer, al was het dan nog in aangepaste vorm. Bezoekers reageerden enthousiast. ‘Dit hebben we gemist.’

Marktbroeishow
Het Bloembollenteam organiseert een aantal keren per jaar een Marktbroeishow met tulpen. CNB-vertegenwoordiger Niels Laan vertelt: “In coronatijd hebben we een aangepaste vorm ontwikkeld, waarbij mensen zich vooraf aanmelden en per tijdvak kunnen langskomen. In de tweede week van maart hebben we dat opnieuw drie dagen achtereen gedaan, waarbij meer bezoekers tegelijkertijd konden langskomen. We hebben de show op vrijdagmiddag afgesloten met een borrel en een buffet.” De reacties waren ‘heel positief’. “Iedereen had ernaar uitgekeken om weer lekker tulpen te kunnen kijken en elkaar te spreken. Sommigen kwamen op woensdag langs voor de show en waren vrijdag ook bij met de borrel en het buffet. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het sociale aspect ook is.” Niels ervaart dat de nieuwe werkwijze voordelen biedt. “Omdat bezoekers zich aanmelden, ben je meer één-op-één in gesprek met elkaar, dat is heel waardevol.”

Op afspraak
Toen in november vorig jaar duidelijk werd dat de Lentetuin werd afgelast, had menig inzender al bollen uitgezocht en geprepareerd. “Dat gold ook voor de kwekerijen Rotteveel, Teeuwen en Rooijakkers, waarmee wij broeien voor de Lentetuin”, aldus CNB-vertegenwoordiger Jari Conijn. “We besloten de bollen toch te broeien. In de week dat de Lentetuin normaal zou plaatsvinden, hebben we drie showdagen georganiseerd bij Teeuwen. Van Woesik Veredeling heeft zich daarbij aangesloten. Belangstellenden konden op afspraak komen kijken. Daar werd enthousiast op gereageerd, bijna alle genodigden zijn langsgekomen.” Diverse bedrijven in het Noordelijk Zandgebied pakten dit initiatief op. “Zo kon je in die week bij verschillende bedrijven langs om voorjaarsgewassen te bekijken. Het resultaat was: veel variatie en ruimte voor persoonlijk contact.” Jari benadrukt dat deze aanpak niet is bedoeld als vervanging voor de Lentetuin. “Hopelijk gaat die volgend jaar gewoon weer door.” 

Bol-op-potdagen
Van 8 tot en met 11 maart werden op de Floratuin de jaarlijkse bol-op-potdagen georganiseerd. CNB-vertegenwoordiger Arno Kroon vertelt hierover: “Er was een breed en modern assortiment van bol-op-pot te zien. Behalve narcis en hyacint ging het daarbij om muscari, vroegbloeiende irissen en bijzondere bolgewassen als Galanthus. Er was veel belangstelling, je kon echt merken dat er vanuit het vak grote behoefte was om weer een show te kunnen bezoeken en op de hoogte te raken van noviteiten. Zulke dagen zijn goed voor de contacten, en de handel volgt vanzelf wel.”

Experimenteren
Manager IVB Paul Peters merkt op dat het de nodige inspanningen kost om onder aangepaste omstandigheden shows te organiseren. “We houden er nog steeds rekening mee, maar gelukkig kan er steeds meer. We hebben ook geëxperimenteerd met digitale shows, waarbij je soorten kunt aanklikken en bekijken. Voordeel daarvan is dat je altijd een naslagwerk hebt. Toch merken we dat het lang niet zo succesvol is als een live evenement. Het persoonlijk contact blijft belangrijk. Tegelijkertijd realiseren we ons dat er veel druk is op de bedrijven en dat het echt lastig is om tijd, middelen en mensen vrij te maken om de shows te kunnen laten doorgaan.” Een digitale ‘talkshow’, bijvoorbeeld over veredeling, zoals CNB tijdens de Vaktentoonstelling mede organiseerde, ziet Paul wel als een blijver. “Die is goed bekeken. Voordeel is ook dat je later kunt terugkijken. Zo groeien we waarschijnlijk toe naar een mix van instrumenten om contact te onderhouden met de klant.” 

 

Highlighted image: Weer lekker bloemen kijken

Vergelijkbaar nieuws