Een wit hoedje met blauwe gloed

06-03-2018

Muscari ‘Siberian Tiger’ is een relatieve nieuwkomer in de wereld van muscari’s.

Opvallend aan dit soort is ‘het witte hoedje’. Bovendien heeft deze witte muscari een enigszins blauwe gloed over zich, die hem onderscheidend maakt ten opzichte van andere witte muscari’s. Overigens is die blauwe gloed deels wel te verklaren. ‘Siberian Tiger’ is namelijk een mutant uit Lady Blue, een blauwe muscari met eveneens een wit hoedje. De vinder van het gewas is Ruijter Bloembollen uit Breezand. 

Kenmerkend
Jan van der Lans van Kwekerij Turfspoor in Lisserbroek is enthousiast over ‘Siberian Tiger’. Vooralsnog is hij de enige kweker die dit kwekersrechtelijk beschermde product broeit voor de snij. “Wij broeien 300.000 stuks van dit soort per seizoen.” Voor de pot is dit gewas minder geschikt, vindt Van der Lans, vooral vanwege de timing in de markt. De broeier uit Lisserbroek vindt ‘het witte hoedje’ in combinatie met de blauwe gloed zeer kenmerkend aan deze muscari. “Verder zijn zowel het blad als de steel bijzonder stevig. Op de vaas blijft ‘Siberian Tiger’ zeker een week goed.”

Snelle groeier
‘Siberian Tiger’ is geen bijzonder snelle groeier. Daarentegen ondervindt Van der Lans geen problemen met ziek en zeer in de broeierij. Afnemers zijn vooral exporteurs, zij leveren dit product met name aan bloemisten. “Dit soort gaat via de export de hele wereld over, van de Verenigde Staten tot Rusland. Sommige klanten komen zelfs langs voor vijf bosjes om hun orders aan te vullen.”

Prijsvorming
Van der Lans plant ‘Siberian Tiger’ in oktober om vervolgens van januari tot half mei aan de markt te kunnen zijn. Hij is tevreden over de prijsvorming. “Wij veilen altijd in Aalsmeer, daar rekenen ze op ons aanbod. Rond de 0,15 tot 0,18 cent per steel is normaal. Alleen rond carnaval en Valentijn zakt de prijs traditioneel iets weg. We zijn er ook steeds scherp op dat we niet teveel stelen tegelijk aanbieden, dat heeft een negatief effect op de prijs.” Van der Lans broeit in totaal negen soorten muscari’s. Op die manier kunnen we het hele seizoen elke dag aan de markt zijn.

Tekst: Greenity
Foto: René Faas 

Highlighted image: Een wit hoedje met blauwe gloed