Your voice (blog Paul Peters)
20-01-2022
Ergert u zich ook zo aan alle berichtgeving over het televisieprogramma ‘The voice of Holland’? De hele dag door is op radio, tv, kranten en social media wel wat te lezen. Aan de lunch- en koffietafels is het bij ons maar vast ook bij u veelbesproken.
Belangrijk
Waarom val ik u eigenlijk lastig met dit onderwerp? Ik ben van mening dat het onderwerp ‘ongepast gedrag van mannen jegens vrouwen’ belangrijk is. Zeker in ons bollenvak wat toch vooral een mannenwereld is. Vrouwen moeten zich veilig voelen in onze mooie sector. Dat krijgen we voor elkaar door voor een veilige omgeving te zorgen en aan onze vrouwelijke collega’s te vragen of ze zich daarin op hun gemak voelen. Stelt u de vraag wel eens aan uw vrouwelijke medewerkers of collega’s?
Vergelijkbaar nieuws
Galmijt (Blog Paul)
08 oktober 2024Galmijt in tulpen krijgt steeds nadrukkelijker de aandacht. In de gesprekken over de handel in tulpen op de kwekerij, bij de broeierij, export en bemiddeling is het steevast onderwerp van gesprek. Er zijn veel vragen en meningen. Het is een zoektocht om tot goede teeltmaatregelen, opslagcondities en vooral ook handelscondities te komen. Wat is nu de oorzaak dat galmijt nu zo’n grote uitdaging is geworden? Een simpel antwoord hierop is er niet. Al hoor ik ook om me heen dat ‘iedereen eigenlijk wel weet waar de schoen wringt’. Een aantal ontwikkelingen speelt een rol. De teelt van tulpen vindt steeds grootschaliger plaats. Grotere bedrijven hebben enerzijds met grotere risico’s te maken, maar kunnen anderzijds ook meer investeren in het nemen van maatregelen om risico’s te beheersen. Op dit moment lijkt het eerste nog de overhand te hebben. De beperkingen in het middelenpakket spelen een belangrijke rol in de beheersing van galmijt. De stijgende gemiddelde temperatuur wellicht ook en de extreme natte omstandigheden van afgelopen groeiseizoen kunnen ook hun sporen hebben achtergelaten. Wat ik om me heen hoor is dat afbroei mogelijk nog een oorzaak is. Het mag duidelijk zijn dat de zoektocht naar oorzaken volop gaande is, om uiteindelijk te komen tot effectieve maatregelen. Het is een groot goed dat er binnen het vak een brede conversatie plaatsvindt. Dat lijkt soms tot niets te leiden, maar ik ben ervan overtuigd dat het een belangrijke manier is om uiteindelijk met elkaar tot een richting te komen. Die richting komt er, maar op dit moment zitten we nog volop in de mist van de gesprekken die nog alle kanten opgaan.
Een collectief positief exposoom (Blog Paul)
24 september 2024In de NRC van 25 augustus 2024 las ik een artikel van een wetenschapper (Saer Samanipour) waarin hij het begrip exposoom beschreef. Het is een relatief nieuw begrip dat steeds meer aandacht krijgt in wetenschappelijke en gezondheidsgemeenschappen. Het verwijst naar de totale blootstelling van een individu aan omgevingsfactoren gedurende zijn of haar leven, waaronder chemische stoffen, leefomstandigheden en zelfs sociale invloeden. Dit begrip biedt nieuwe inzichten in de invloed van de omgeving op de gezondheid, en helpt ons te begrijpen hoe we negatieve factoren kunnen minimaliseren. Mijn aandacht was getrokken vanwege het begrip ‘chemische stoffen’, omdat dit ook in ons vak veel de aandacht heeft, maar ik bedacht me ook dat we het concept van het exposoom kunnen ombuigen naar een positieve benadering. De rol van samenwerking: een collectief positief exposoom In de bloembollensector zijn veel kwekers bezig, al dan niet in samenwerking met elkaar, met proefvelden en experimenten. Dit biedt een enorme rijkdom aan data en ervaringen. Elke kweker draagt bij aan een groter geheel. Op deze manier ontstaat een collectief “positief exposoom” – een omgeving waarin iedereen wordt blootgesteld aan innovaties, gedeelde kennis en duurzame technieken. De kleine stappen die elke individuele kweker zet, dragen gezamenlijk bij aan een grootschalige verschuiving in de sector. Het positieve exposoom in deze context verwijst naar de blootstelling van kwekers aan nieuwe methoden en inzichten die bijdragen aan duurzamere teeltpraktijken. Ik geloof erin dat dit bestaat en merk dat bijvoorbeeld in het Fieldlab Bol en nog veel meer andere initiatieven. Bijvoorbeeld, een kweker die experimenteert met de laserweeder of druppelirrigatie beïnvloedt niet alleen zijn eigen productieproces, maar inspireert mogelijk ook anderen om soortgelijke stappen te zetten. Dit kan leiden tot een bredere acceptatie van duurzame oplossingen. Kwekers staan voortdurend bloot aan elkaars experimenten en de resultaten daarvan. Deze vorm van 'positieve blootstelling' kan, net als het klassieke concept van het exposoom, op lange termijn een diepgaande invloed hebben op de gezondheid van de bodem, de biodiversiteit en het milieu in bredere zin. In plaats van het concept van het exposoom te zien als een onvermijdelijke verzameling van schadelijke invloeden, kan het worden omarmd als een model voor positieve verandering en samenwerking. Ik geloof hierin!
Afronden jaarverslag (Blog Paul)
11 september 2024We ronden op dit moment het jaarverslag van 2023/2024 af. Overgang voorjaarbloeiers We werken op dit moment in boekjaar 2024/2025 en de handel voor oogst 2025 (boekjaar 2025/2026) komt langzaam op gang. De naderende herfst, en gezien het weer deze week lijkt het al begonnen, is voor de voorjaarbloeiers de overgang van de oude naar de nieuwe oogst. Zoals gezegd komt de handel in de nieuwe oogst traag op gang, wat vooral komt door de prijsstijging in tulpen. Terugblikken op het seizoen Het werken in meerdere seizoenen is de bloembollensector niet ongewoon. Waar we bij CNB de tijd nemen om door het schrijven van het jaarverslag terug te blikken, merk ik om me heen dat ondernemers dit te vaak overslaan. De drukke dagelijkse werkzaamheden zijn hiervan veelal de oorzaak. Toch is het belangrijk om een seizoen af te sluiten met een goede evaluatie met elkaar. Wat ging goed en wat niet? Waar stoppen we mee en wat zetten we door? Tipje van de sluier Ik nodig u uit om het jaarverslag van CNB te lezen. Het geeft wellicht goede inspiratie om vervolgens ook een evaluatie op uw bedrijf te doen. Om een tipje van de sluier op te lichten. We gaan bij CNB uiteraard vol gas door met bemiddelen voor u en we zullen nog meer aandacht en energie aan de toekomst van het bloembollenvak besteden. Dat laatste vooral ingegeven door de druk op duurzaam telen.