Zo veel redenen om te veilen

12-11-2019

Veilen lijkt steeds meer een jaarrond activiteit te worden. Zo organiseerde het CNB Veilingteam onlangs nog twee materialenveilingen en een groene veiling, terwijl tegelijkertijd de eerste materialenveilingen voor 2020 alweer op de agenda staan. Ook zijn er gesprekken gaande over groene veilingen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanbodsbank.

Goed gevulde agenda's 
We spreken Martijn van Schie en Ronald Walkier van het CNB Veilingteam tussen de bedrijven door. De agenda’s zijn goed gevuld met afspraken bij kwekers en broeiers die belangstelling hebben om via CNB te veilen. Daarnaast vraagt de aanbodsbank CNB Materialen en Machines de nodige aandacht. “Voor het voorjaar van 2020 staan alweer twee materialenveilingen in de agenda, bij J.M. Pennings Bloemkwekerij en Handel in Noordwijkerhout en bij Bloembollenbedrijf Brouwer BV in Den Helder. Verder zijn we in gesprek met nog zo’n vier bedrijven die volgend voorjaar willen veilen, zowel materialen als groen. Dus het loopt goed.” De materialenveilingen doet CNB in samenwerking met Troostwijk.

“Er zijn zo veel redenen om te veilen. Gebrek aan opvolging kan een rol spelen, maar ook inkrimping of de wens om van teelt te veranderen.”

Publiciteit
Aanleidingen om te veilen lopen uiteen. “Er zijn zo veel redenen om te veilen. Gebrek aan opvolging kan een rol spelen, maar ook inkrimping of de wens om van teelt te veranderen.” Het traject rondom een veiling start altijd met een voorgesprek, vertellen de collega’s. “Belangrijk is dat we vooraf helder hebben wat we van elkaar verwachten. Vervolgens brengen we in kaart waar de veiling precies om gaat. Vanuit CNB wordt alle publiciteit rondom de veiling georganiseerd, zodat verkopers verzekerd zijn van zo veel mogelijk belangstelling. Nogal wat kopers kiezen ervoor om even te wachten met de aankoop van nieuwe machines en materialen als ze weten dat er een interessante veiling aankomt. Ook daarvoor is de publiciteit rondom een veiling belangrijk.”

Taxaties
Het CNB Veilingteam wordt ook steeds vaker gevraagd om taxaties te doen. “Soms is dat nodig voor de verzekering of voor de bank, of de desbetreffende ondernemer wil graag meer inzicht krijgen in de waarde van zijn materialen en/of gewassen. Doordat wij al zoveel veilingen hebben gedaan en met twee benen middenin de markt staan, kunnen wij een goede inschatting maken van de waarde. We werken hierbij nauw samen met onze collega’s van CNB Makelaardij die er een officieel rapport van maken.”

Oproepen plaatsen
Over de aanbodsbank vertellen de collega’s: “Dit breidt zich nog steeds verder uit, met mooi aanbod van complete sorteerlijnen en boslijnen tot fust, waar altijd vraag naar is.” Wat steeds vaker gebeurt, is dat bezoekers de aanbodsbank gebruiken om oproepen te plaatsen. “Zo was er laatst iemand op zoek naar een bepaalde maat kuubkist. Die vraag hebben we op de site gezet, en daar zijn veel reacties op gekomen. Dus ook via die weg kunnen we vraag en aanbod met elkaar matchen.” Waar vraag naar is, kan per keer enorm verschillen. “Je ziet wel dat de seizoenen hierin een rol spelen. Nu is er bijvoorbeeld vraag naar materialen voor de verwerking van lelie, pioenen en andere vaste planten.” CNB Materialen en Machines blijft natuurlijk vooral de digitale handelsplaats voor interessant materialenaanbod. “Er is elke dag nieuw aanbod te vinden.”

Highlighted image: Zo veel redenen om te veilen

Vergelijkbaar nieuws