Lelies inpakken in coronatijd

08-12-2020

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Koelen en Prepareren aan de beurt. 

Corona of niet, de lelies moeten ook dit seizoen weer worden ingepakt bij CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel. De lelielijnen die vorig jaar nieuw werden geïnstalleerd draaien nu op volle toeren en het werk kan, ondanks of juist dankzij alle coronamaatregelen, gewoon doorgaan. ‘We zijn klaar voor de piek.’

Coronamaatregelen
Vanzelfsprekend gaat corona ook niet voorbij aan CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel. “Om besmetting en uitval te voorkomen, treffen we alle voorgeschreven maatregelen en zien we toe op de naleving ervan”, vertelt manager CNB Koelen & Prepareren Jos Duin. “Medewerkers werken op afstand van elkaar, de schoonmaak doet extra werk, we gebruiken de kantine per toerbeurt in kleinere groepen en de verplichting om een mondkapje te dragen komt dichterbij. Gelukkig zijn we nog niet getroffen door coronazieken en natuurlijk hopen we dat het zo blijft. Het heeft in elk geval onze aandacht en zorg. Het werk moet kunnen doorgaan, onze klanten rekenen daarop.”

Kinderziektes eruit
Want het lelie-inpakseizoen is volop aan de gang. Wie nu de inpakhal van CNB Koelen & Prepareren inloopt, komt in een prettige bedrijvigheid terecht. De lelielijnen draaien zonder problemen en de medewerkers werken in een gestaag tempo door. “Vorig jaar, toen de lelielijnen net waren geïnstalleerd, hadden we nog wat last van kinderziektes. Die zijn er nu allemaal uit, we hebben verbeteringen doorgevoerd en de machines beter afgesteld”, vertelt manager Koelen & Prepareren Jos Duin. “Dat kun je goed merken, we ervaren minder storingen. Ook op het gebied van digitalisering hebben we een slag gemaakt. Door al die ontwikkelingen is er rust ontstaan en kunnen we vlotter werken. We hebben nu ook minder mensen nodig aan de lijn dan vorig jaar.” De echte piek in het werk ligt zo rond december. “Daar zijn we helemaal klaar voor.”

Redelijke kwaliteit
Nadat ze zijn ingepakt, worden de lelies in de cellen gezet totdat ze door de desbetreffende klanten worden afgeroepen. “Een deel gaat in ULO voor de langere bewaring, een deel in ijs.” Op het moment van het interview heeft Duin nog geen compleet beeld van het aantal in te pakken lelies. “Tot nu toe hebben we vooral LA’s, Aziaten en Longiflorums ingepakt. De kwaliteit daarvan is over het algemeen redelijk. We zien iets meer fusarium door het warme weer van afgelopen zomer. Als de rooiomstandigheden goed blijven kunnen kwekers de leliebollen op tijd leveren en kunnen wij op tijd inpakken en bewaren bij de juiste temperatuur. Dat komt de kwaliteit allemaal ten goede.”

Lees ook: Koelen en Prepareren is mensenwerk Noodweer in Bovenkarspel

Klik hier voor meer informatie over CNB Koelen en Prepareren. 

Highlighted image: Lelies inpakken in coronatijd

Vergelijkbaar nieuws