Zuidas-advocaat wordt aardappelboer

28-10-2019

Arwin Bos werd tijdens de Algemene Ledenvergadering benoemd als nieuwe externe commissaris. Wij stellen hem graag aan jullie voor. 

Bos is akkerbouwer, gespecialiseerd in frietaardappelen voor de regionale verkoop en in nicherassen: een paarse truffelaardappel en de echte Roseval. Hij begon zijn carriére aan de Zuidas in Amsterdam, als advocaat. “Daar had ik het naar mijn zin, maar na drie jaar stelde ik mij de vraag of dit is wat ik wilde. Veertig jaar lang de problemen van anderen oplossen. Ik wilde mij breder ontwikkelen. Ik kwam van het boeren bedrijf. Mijn vader was inmiddels 63 en zo kwam bedrijfsovername in beeld.”

De Aardappelboer
Bos stapte in het bedrijf van zijn vader, maar besloot wel dat het geen akkerbouw moest blijven die primair op productie is gericht. Hij wilde de commerciële kant ontwikkelen en een sterkte marktpositie bereiken. “We telen op smaak. We gebruiken minder kunstmest en vertellen het verhaal bij de aardappel. Daar is een markt voor. Boven de rivieren is de laatste jaren ook veel belangstelling voor regionaal geteelde aardappelen voor de betere patatverkoper. Ik regel mijn eigen afzet, net als veel bollentelers.” Zo werd De Aardappelboer geboren.

bietencoöperatie Cosun
Inmiddels is de bedrijfsovername een feit, al werkt Bos senior nog mee in het bedrijf. Behalve aardappelen bestaat het bouwplan uit tarwe en suikerbieten. “Die moeten gerooid worden, maar het is te nat.” Dat houdt niet in dat Bos met de armen over elkaar zit. De vice-voorzitter van bietencoöperatie Cosun gaat regelmatig op pad om met andere telers en bestuurders te praten. “De bestuursfunctie bij Cosun kwam op mijn pad, ik werd voorgedragen. Het is serieus werk, net als het werk voor CNB.”

No-nonsensementaliteit
Hoewel Bos akkerbouwer is, is de bollensector letterlijk en figuurlijk dichtbij. Hij verhuurt grond voor de bollenteelt, een collega waarmee hij samenwerkt doet loonwerk in de bollenteelt. “En de no-nonsensementaliteit is hetzelfde. Ik ken de sector ook onder meer via de Mechanisatiebeurs, daar ga ik al van kinds af aan naar toe. Ik wil mij verdiepen in de handel, want die wel heel anders in de bollen. De handelsvrijheid die de leden van CNB hebben, is voor mij ook heel apart. Dat is bij Cosun wel anders. Verder zijn de uitdagingen voor beide sectoren vergelijkbaar. Ik denk dat deze functie goede dingen gaat brengen.”

Highlighted image: Zuidas-advocaat wordt aardappelboer