Update BVS en mededinging

04-09-2019

Het traditionele vergaderseizoen van de kwekersverenigingen staat weer voor de deur.

Nieuwe stijl
In de eerste week van september trappen we (CNB en BVS) af. Twee soorten vergaderingen zullen straks gehouden gaan worden. Enerzijds de vergaderingen met de kwekers die al tot BVS toegetreden zijn. Dit is de eerste keer vergaderen in ‘nieuwe stijl’. Anderzijds de vergaderingen met de verenigingen die nog een beslissing moeten nemen.

De vergaderingen ‘nieuwe stijl’ worden geleid door BVS. Diverse onderwerpen komen aan de orde. Bijvoorbeeld een verkoopoverzicht oogst 2019. Wanneer gaat BVS de teeltopdracht verstrekken en hoe ziet deze eruit? Hoe gaat BVS afrekenen en wat verandert er ten opzichte van de situatie die u gewend was? Wat BVS niet gaan doen is prijzen en arealen delen of advies vragen voor het nieuwe oogstjaar. Wat ze graag willen weten, is wat u verwacht van BVS? Waar ze in uw visie waarde kunnen toevoegen?

Keuze
Kwekersverenigingen die nog een besluit moeten nemen voor toetreding tot BVS komen voor antwoord op die vraag bijeen. Zoals u al van ons heeft vernomen, moet in 2019 door alle kwekersverenigingen een keuze gemaakt worden. Eén van de mogelijkheden is aansluiten bij BVS. Wat de beste keuze is zal per vereniging verschillen. Wanneer u gezamenlijk als kwekersvereniging besluit om voor BVS te kiezen dan zal BVS u vanaf oogstjaar 2020 ontzorgen. De productieplanning en verkoop wordt dan door BVS gedaan. BVS doet dit met inachtneming van de mededingingsregels.

Echt compliant zijn
Naast het voorbereiden en bijwonen van de vergaderingen van alle kwekersverenigingen, werkt BVS aan nog een belangrijke taak. BVS wil en moet per 1 januari 2020 echt compliant zijn. Dit betekent dus aan de mededingingsregels voldoen. De opzet van BVS klopt, maar in de uitvoering moeten nog een aantal stappen gezet worden. Daar is BVS de afgelopen maanden in samenwerking met u en met ons al druk mee bezig geweest. Aan het eind van het jaar moet het ook echt afgerond zijn.

Voor vragen en meer informatie kunt u terecht op de website van BVS

Highlighted image: Update BVS en mededinging

Vergelijkbaar nieuws