Gevolgen Brexit voor kwekersrecht

21-06-2018

Dat de Brexit gevolgen heeft voor de handel met het Verenigd Koninkrijk en het Europees kwekersrecht is duidelijk. Waar moet je als veredelaar allemaal rekening mee houden, blijft het Europees Kwekersrecht nog gelden in het Verenigd Koninkrijk en welke import en export eisen hangen er straks aan de handel met het Verenigd Koninkrijk.

Concept
In het concept uittredingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is voorzien dat er voor reeds bestaande Europese kwekersrechten een gelijkwaardig kwekersrecht in het Verenigd Koninkrijk zal worden toegekend. Hiervoor is het echter wel van belang dat dit uittredingsakkoord vóór de Brexit datum van 29 maart 2019 getekend wordt, anders gaat deze afspraak niet door en vervalt het Europees kwekersrecht in het Verenigd Koninkrijk.

De verwachting
Ook de overige afspraken over de Brexit en de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn nog niet zeker. Het is hierdoor lastig om in te schatten wat je als veredelaar moet doen. De verwachting is dat er in oktober meer duidelijkheid zal zijn over de onderhandelingen met betrekking tot het uittredingsakkoord en de gevolgen van de Brexit.

Wat kun je als veredelaar nu al wel doen?
Voor nieuw aan te vragen kwekersrechten is het een optie om eerst in Nederland kwekersrecht aan te vragen, vervolgens in het Verenigd Koninkrijk en daarna in de Europese Unie. Na verlening van het Europees kwekersrecht wordt het VK kwekersrecht ‘slapend’ maar deze zal na de Brexit weer actief worden. Als u veel handel voert met het Verenigd Koninkrijk is het een overweging waard om deze extra zekerheid in te bouwen.

Extra handelskosten
Als u handel drijft met het Verenigd Koninkrijk en nog niet bekend bent met import en export procedures is het verstandig om u hier alvast in te verdiepen. Het Verenigd Koninkrijk wordt immers een derde land, dit zorgt bijvoorbeeld voor extra handelskosten en u dient een account aan te maken voor CLIENT/CLIENT export, het import en export programma van de NVWA.

Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over de gevolgen en mogelijkheden met betrekking tot de Brexit dan informeren wij u graag. Voor informatie kunt u contact opnemen met Krista Vesseur, Juridisch medewerker Licentiebeheer (k.vesseur@cnb.nl / 0252-431133).

Highlighted image: Gevolgen Brexit voor kwekersrecht

Vergelijkbaar nieuws